Teknik 8:an 2016

31 mars, 2016

Teknik 8:an 2016

Den 10 mars bar det av till Kungliga Tekniska Högskolan, spänningen bubblade i nästan allas magar även fast vissa var mer exalterade över fikat än själva tävlingen. Lärarna var oroliga över att hitta till den rätta avdelningen medan de tre utsedda tävlande från klasserna nog var mest nervösa av alla.

Skärmavbild 2016-03-25 kl. 11.22.22

2016 års teknik-åtta var unik för Södertörns friskola: inte för att en naturvetenskaps klass gått vidare – det är ungefär lika vanligt som getingar på sommaren – nej, det var första gången sedan skolan öppnades som en klass från globala profilen kvalificerades.
Om GPs vinst räknas eller ej diskuterades nog livligt i dess parallellklasser eftersom GP var första reserv efter diskvalificeringen av en annan klass. Men en vinst är trots allt en vinst. Inte minst för Södertörns friskola: teknik-åttan har varit en stolthet för skolan som har deltagit nästan varje år med minst en klass.
Klasserna som får lov att delta i kvartsfinalen väljs ut genom ett test innehållande naturvetenskapliga och tekniska frågor; de 19 klasser med högst medelvärde åker sedan till den högskola som är värd för tävlingen.
Vi fick åka till KTH och där skedde mer än endast tävlande: ca nio klasser var på plats, förvånande nog en majoritet av montisori-skolor, 3 klasser tävlade åt gången och under tiden emellan fick eleverna gå till antingen lektioner om supraledare och svävande magneter, ett laserrum eller se matematik ur nya vinklar.

Min klass tilldelades fysik, vi lärde oss saker vi förmodligen aldrig skulle gjort inom gränserna av ett grundskoleklassrum: det involverade flytande kväve så kallt att det kokade vid rumstemperatur och kunde djupfrysa ett finger inom loppet av sekunder. Det handlade också om hur man kunde använda just denna substans för att kyla ner supraledare till samma temperatur vilket, kortfattat, ledde till att en magnet kunde sväva ovanför den. Föreläsaren förklarade hur den här tekniken skulle kunna användas i form av tåg som åker i vakuumtunnlar snabbare än ljudets hastighet. Lektionen avrundades med mariekex doppade i flytande kväve, nedkylda till -196 grader celsius; ånga pyste ut genom näsborrar och mun när de åts.

Tyvärr blev det ingen vinst för Södertörns friskola i år, både NV och GP slutade på en andra plats i vardera grupp. NV, som referrerade sig själva som “de dåliga förlorarna”, påstod bittert att deras motståndarlag fuskat.
Även om det ej blev någon vinst i år så gick klasserna hem med en stor burk godis och tankarna på dopning som den avslutande föreläsningen handlat om.