Flyktingar till Södertörns friskola?

17 februari, 2016

Flyktingkatastrofen värre än någonsin, Bo Hiort svarar på vad Södertörns friskola gör för att hjälpa till.

flykt1Massor av flyktingar väller in i Sverige efter att ha flytt i små båtar tvärsöver ett medelhav som numera förvandlats till en massgrav. De har klivit i land här och de hoppas på ett bättre liv i Norden. Det går inte längre att förneka att Sverige står inför en nationell kris. Frågor vi alla ställer oss är:

• Hur ska man kunna hjälpa alla?
  • Vad ska vi göra för att inte arbetslösheten och bostadsbristen ska öka?
  • Varför brinner våra asylboenden?
  • Hur ska vi kunna erbjuda flyktingarna utbildning?

Beredskapen som inte finns gapar stort i Stockholm och även i Huddinge som nu anmäler sig själva till lex Sarah eftersom att det sakans personal och en garanterad kvalitet på mottagandet av flyktingar, då framför allt för ensamkommande barn. Kommunen har överstigit sina planerade siffror rejält då det från början var tänkt att 41 barn skulle komma under året, men nu ligger siffrorna på runt 200 istället.

Trots statliga bidrag så är Länsstyrelsens besked att Huddinge kommer att behöva ta emot 353 barn vid nästa år en mycket pressad situation då det är brist på boenden, socialsekreterare och skolplatser.
Under den senaste tiden så har de ensamkommande flyktingarna placerats ut i olika kommunala skolor, men ingen friskola har blivit ombedd att hjälpa till! Vad beror det egentligen på, varför finns det i nu läget inget gemensamt ansvar? Till min hjälpa att besvara det här frågorna har jag intervjuat ingen mindre än vår rektor Bo Hiort som berättade att Södertörns friskola mer än gärna skulle vilja hjälpa till men att det inte är så enkelt.

Först och främst så finns det ett kösystem på friskolor som enligt lag är svår att bortse från, även om det är något som det jobbas med förklarar Bo och berättar också hur pressat Huddinge är just nu.
“Kommunen har tagit emot många ensamkommande barn där de flesta är 14 och uppåt vilket sätter stort tryck på högstadiet och gymansiumen. De som kommit nu har portionerats ut i kommunala skolor men ingen friskola har har fått klartecken om att ta emot och undervisa de ensamkommande barnen ”.

Jag frågade om det skulle var nyttigt för oss om skolan skulle ta emot flyktingar och menade att alla eleverna i så fall skulle ha mer blandade bakgrunder och Bo svarade med att det skulle vara berikande och lärorikt, men också att det på ett positivt sätt skulle minska den eventuella segregationen i samhället. Jag undrade även om det finns en chans att i framtiden möjligtvis kunna ha till exempel förberedelseklasser och Bo sa att om kommunen gav ett tillstånd att låta ensamkommande barn gå på skolan så måste det finnas mer beredskap.

“Självklart går det att bygga upp men det kräver extrema mängder planering och då måste vi veta att kommunen är intresserad, men vi har goda möjligheter och det finns ett stort engagemang hos personalen. Det skulle leda till att skolan skulle se annorlunda ut”.

Som sista fråga undrade jag om Bo tyckte att det var synd att Södertörns friskola inte blivit tillfrågade och han svarade att han inte tänkte så.

“Styrelse och personal arbetar för att vi i framtiden ska bli en skola som har möjlighet att ta emot flyktingar som elever och det ser ljus ut ,snart kan det komma att ske förändringar”.

Tack Bo för intervjun!

flykt2Hjälp till du med: