Var finns kvinnorna?

20 januari, 2016
Av

På bara några årtionden så har träning blivit en världsomfattande miljardindustri som bara växer och växer, men vad håller de egentligen på med?

kvinna1Alla kan träna, det spelar ingen roll om man är kille eller tjej eller hur ens kropp ser ut. Det som i grund och botten är viktigt är att ha viljekraften och motivationen. Så enkelt är det. Men trots detta så kan man nästan gå till vilket gym som helst idag 2016 och mötas av raka motsatsen. Reklamskyltar och instruktionshäften är fulla ut av bilder på muskulösa personer, framförallt män.

Man behöver inte vara någon extremfeminist för att ifrågasätta det här, varför dagens samhälle ser ut som det gör.

Det Sverige kommer behöva göra är en total makeover på fördomar och standarder. Vem säger att en tjej inte kan lyfta vikter. Även om många av dagens gym har som slogan att alla kan träna så är det få ställen som lever upp till att visa detta och istället följer normerna som vi själv skapat. Det är nog dags att gå tillbaka i tiden.

kvinna2Eftersom att människan kommit så pass långt idag så har forskare lyckats kartlägga träningens historia, och det börjar redan någon gång på 700-hundra talet före Kristus med de olympiska spelen i Grekland. Man tror att träningen skedde i så kallade paleastran, som ska ha liknat dagens gym. Där fanns det både plats för brottning och boxning men även tyngdlyftning och höjdhopp. Alla fria män hade tillgång till paleastran och människan på den tiden blev allt bättre och bättre på att förstå sig på träning och muskeluppbyggning.

Om vi flyttar oss ända fram till den nordiska medeltiden finns mycket av grekernas boxning och kampsporter kvar, men själen räknas mer och mer som viktigare än kroppen.

kvinna3Träningen förlorade sina glansdagar på 800-talet för att sedan komma tillbaka på 1600-talet. Att kontrollera sin kropp i strid blev en plikt och dansande och ridande blev a och o för överklassen. Detta fortsatte fram till någon gång på 1800-talet. Då blev det viktigare med hälsan än själva tävlandet. Samhället förändrades drastiskt och folk rördes om på grund av industrialismen, och runt 1900-talet blev konditionsträning också vanligare.

Så en kort sammanfattning av det hela.

Kvinnor finns inte med på grund av att kvinnor inte fick träna!

Historien har mycket att be om ursäkt för, men att vänta på den ursäkten är meningslöst eftersom den aldrig kommer att komma. I stället är det dags att se till att det sker en förändring och att workout-industrin förbättrar sig ordentligt.

Jag vill ha mer blandade kroppsformer och mer tjejer på reklamer i fortsättningen tack!

Kommentarer:

  1. Erika Apéll - 21 januari, 2016 10:04

    Bra artikel!!

    • Elsa Wetter - 11 februari, 2016 21:29

      Tack så mycket Erika!