Intervju med youtubesuccén IJustWantToBeCool

21 september, 2015
Av

IJustWantToBeCool är en humorgrupp på youtube som består av tre unga killar från Stockholm: Bröderna Emil Beer och Victor Beer, och kusinen Joel Adolphsson. Killarna har varit intresserade av film och teater ända sedan de var små, och idag har de nästan 500 000 prenumeranter och nästan totalt 90 000 000 visningar på youtube, där de lägger upp humorsketcher. Just nu är de aktiva med säsong två av deras senaste SVT-serie ”Konsten att få sin mamma att gråta”, som drar igång i början av oktober.

Canon 068

Fr. v: Victor, Joel och Emil.

Vad skulle ni säga är typiskt Ijustwanttobecool?

Emil: Folk som… dör.
Killarna skrattar.
Joel: Nä men alltså, typiskt Ijustwanttobecool är väl när det spårar.
Victor: När det spårar, det är snabbt, det är högljutt…
Joel: Ja precis, folk som spårar och är högljudda, det är typiskt Ijustwanttobecool.
Emil: Humor.
Victor: Roligt, roligt.
Joel: Roligt.

Hur skulle ni beskriva jobbet som youtubers?

Emil: Oj… Ja…
Victor: Stressigt, men jättekul, skulle jag säga.
Joel: Ja, verkligen. För vi vill ju hela tiden kunna leverera varje vecka, med en ny sketch. Men vi har ju suttit många nätter här, på fredag natt…
Emil: Ja videon ska ut imorgon liksom, klockan elva ska den vara klar.
Joel: Och vi värdesätter våran helg, alltså lördag och söndag väldigt mycket. Så vi vill inte helst komma in på helgerna och jobba, för vi stressar så himla mycket. Bara idag så har vi haft en intervju med Svenska dagbladet och ett möte med SVT. Plus att vi ska jobba med våra sketcher på youtube. Så att det är hela tiden stress och möten, och allt möjligt. Det är ett stressigt men kuligt liv.

Kan ni leva på youtube?

Joel: Ja, det kan  vi.
Victor: Ja först nu, det här året har vi kunnat leva på youtube.
Joel: Vi gör ingenting annat än våra youtubefilmer. Men det är ju så mycket mer än det, just nu gör vi vår serie på SVT, vårt sponsorskap med MER, så det händer ju massa saker.

IJWTBC's egna MER-kyk.

IJWTBC’s egna MER-kyl (och det finns ännu mer MER)

Hur kommer ni på vad nästa video ska handla om?

Emil: Jättesvårt att säga, det kan vara… lite vadsomhelst. Ofta så är det ju på måndagar när vi sitter och pratar. Ibland pratar vi verkligen om att ”nu ska vi komma på en ny sketch”, men ibland kan det vara att vi sitter och pratar om något helt annat – vad man gjorde i helgen, eller något som har hänt, och utifrån det kanske man kommer på nånting.
Victor: Ibland kommer det ju bara en idé också. När man gör ingenting, sitter och spelar spel och så kommer det en idé och tänker att ”det där var en kul idé.”
Joel: Oftast så brukar vi ju göra ”narr” av saker som händer just nu. Till exempel som Flappy Bird, eller vi gjorde en parodi på Batman när Batman-filmen kom ut. Vi kanske skämtar om ett nytt socialt medium, och när Instagram fick sin videofunktion så gjorde vi en video om det. Så vi försöker liksom vara aktuella. Och vi gör ju ungdomshumor, humor för ”unga och unga vuxna” säger vi, så vi försöker hålla oss relaterbara.

Tycker ni att man kan skämta om allt?

Joel: Det finns vissa gränser.
Victor: Det är svårt att säga, jag tror faktiskt att man kan skämta om allt, men man måste göra det på rätt sätt.
Emil: Jag tror det är svårare att skämta om en del saker, men jag tror verkligen att… det finns skämt inom alla ämnen, bara att vissa ämnen är mycket svårare att skämta om, och det krävs mycket mer liksom finess.
Victor: Exakt.
Emil: Och en del ämnen kräver mycket mer anledningar varför man behöver dra ett skämt om det. Vissa saker kanske man inte behöver skämta om, även fast det går.
Joel: Ja, precis. Men vi vet ju vad som är rätt och fel, men å andra sidan vi fick en fråga idag från Svenska dagbladet, för det var också några ungdomar som intervjuade oss, och de sa att deras föräldrar sa att vi hade väldigt våldsam humor. Och det kanske vi har, men å andra sidan, det är ju det som gjorde att vi blev stora. Så vi tänker ju inte ta bort det som är oss. Och vi tycker ju att det vi gör är roligt, så länge vi tycker det är roligt så kommer vi göra det.
Emil: Den enda gången vi fått något ”det var inte okej” liksom ”det där var inte kul, det fick ni inte skämta om”, det är när vi skämtade om Jesus en gång.
Joel: I vår video Julafton med Jesus då blev folk lite upprörda, för de tyckte inte man skämtar om Jesus. Men vi tycker man kan skämta om allt. Så även Jesus. En del är ju jättereligiösa, och det måste man ju respektera, men jag tycker man kan skämta om allt.

Hur var det i eran grundskola?

Emil: Mycket lek.
Joel: Jag och Victor gick faktiskt på samma grundskola.
Emil: Jag gick ju också i den grundskolan men jag gick inte i samma klass.
Joel: Vi gick i en skola i Vallentuna som hette Gustav Vasaskolan.
Victor: Jätteliten skola.
Joel: Jätteliten skola, lite halvt dåligt uppstyrd?
Emil: Den var väldigt luddig, känns det som. Väldigt såhär, ingen visste riktigt vad som hände och allt var bara… ja.
Victor: Samma lärare i allt, typ…
Emil: Ja man hade en lärare i typ sex år i rad, i alla ämnen.
Joel: Sen så när jag och Victor började i sjuan-åttan-nian, då flyttade vi till en annan skola och där var det väldigt strängt och uppstyrt, och hårda krav. Men ja, vi har aldrig haft en tuff skolgång, vi har alltid haft massa kompisar omkring oss.
Victor: Jag kommer inte ihåg så mycket av skolan.
Joel: Ja men vi var väl såhär mer eller mindre de accepterade, lite nördiga kanske.
Victor: Vi har ju aldrig varit ”coola”.
Joel: Näe, men samtidigt har vi ju liksom, vi har aldrig varit mobbade heller. Men vi har haft en ganska lugn och schyst skolgång. Det är ju ett socialt krig i grundskolan, vi vet.

Har ni någon bekantskap med skoltidningar sen tidigare?

Emil: Jag och Joel gick ett mediegymnasium, de hade en skoltidning.
Joel: Men jag fick aldrig nåt riktigt grepp om den.
Emil: Nä det var ju författarklassen som höll i den. Men, jag tror ingen av oss har jobbat på en skoltidning.
Joel: Jag läste lite om Robert Selin, våran filmlärare, som blev ganska mycket intervjuad av den skoltidningen. De artiklarna läste jag. Så det är den relationen jag har.
Emil: Berätta mer.
Joel: I ögat på Selin, hette den.
Emil: Det här måste ni skriva om, det här är mycket intressant.

Både Emil och Victor har ätit starka chilis.

Emil: Gör det verkligen inte, ät inte habanero, det är inte värt det. Det gör ju bara ont.

Ett år senare åt Victor Scorpion pepper, som är mer än dubbelt så stark som Habanero.

Victor: Det finns folk på den som säger att jag inte åt, att jag fejkade hela reaktionen. Det stämmer inte, jag hade så himla ont.
Emil: Det går inte att tänka sig hur stark det är.
Victor: Det är inte som att bli slagen på något sätt, att göra illa sig så, det liksom brinner i munnen.
Joel: Vi klippte ju bort de värsta delarna.
Emil: För MER tyckte att det blev lite för, väl.
Joel: Men det som vi klippte bort var att Victors kropp mer eller mindre sa nej. Och vad händer när en kropp säger nej? Jo, den försöker stöta ut det den inte vill ha i kroppen. Det filmades, men det är inte med i själva färdiga videon. Så ja, det var en riktig reaktion, allting var på riktigt.
Victor: Det värsta är ju inte att äta det. För det första gör det jätteont att äta det, sen kommer det ner i magen, och då ska magen börja bryta ner den här jättestarka saken. Och då får man så himla ont i magen att det inte är sant.
Joel: Det roliga var ju att jag och Emil satt och typ inte ens bryr oss. Vi börjar snacka om nånting annat.
Emil: I det filmade materialet finns det en jättelång del där jag och Joel pratar om någon film. Och Victor sitter typ och gråter. ”Aa men den där filmen, den tycker jag är bra” och så pratar vi om vad vi tyckte om den filmen och efter tjugo minuter så ba ”ja juste Victor hur mår du?”
Victor: Jag låg såhär, som en boll. Sen kom Simon Lussetti och gick runt med mig i kontoret för att jag skulle må bätre.
Joel: I alla fall när du åt den första.
Victor: Inte när jag åt Scorpion Pepper. Då fick jag klara den smärtan ensam,  i min lägenhet.

 

Har ni några t ips till andra som vill göra bra videor på youtube?

Joel: Ja, vi hade ju tre tips idag, ska vi dra dem?
Emil: Ja det första tipset är väl att inte ge upp. Alltså om man börjar göra videos och har aldrig gjort en film förut kan man ju inte förvänta sig att den första filmen man nånsin gör ska bli bra. Vi gjorde filmer när vi var typ nio, tio år, de var ju inte bra. Ingen av våra filmer blev ju bra förräns vi kanske var upp mot femton-sexton-sjutton, där började det ju bli lite mer stabilt.
Joel: Och sen så, nu är vi ju alla över tjugo. Jag är tjugotre, Victor är tjugotre, och Emil är tjugo. Nu börjar man komma upp i riktigt stora grejer, tycker jag.
Emil: Det jag menar är att man ska inte ge upp bara för att nånting kanske inte blir precis som man hade tänkt sig från början. Och man ska liksom inte förvänta sig att om jag startar en youtubekanal och lägger ut ett klipp, varför får inte det här hundratusen visningar?
Joel: Så tips ett är ge inte upp. Tips två, från mig, är att gör nånting du tycker är kul. Om du inte gör nåt du tycker är kul kommer du inte orka fortsätta, eller bli stor. Så gör det inte för att bli känd, gör det för att du tycker det är kul. Annars är det helt fel ände att börja i. Vi har gjort sketcher ända sen vi var åtta-nio år gamla, och det är ju därför vi har fortsatt, för att  vi tycker det är kul. Men om ni inte tycker det är kul att göra sketcher, gör det ni tycker är kul och filma det. Jättemånga som filmar när de spelar tv-spel. För att de tycker det är kul. Det är jättemånga som filmar när de sminkar sig, eller målar naglarna. Det är jättebra. De pratar om sitt liv, de gör volter, de gör tricks, de gör fotbollstricks, allt möjligt. Det går att filma, och lägga upp på youtube, och bli stor på det.
Victor: Ta ditt intresse du har och försök fånga det på film.

 

Killarna berättar också om en händelse i en av deras tidigare SVT-serier, Semi.

Emil: Jag vet inte om ni har tänkt på det, men i den scenen när Victor går ner på knä, så är det en gammal dam som cyklar förbi och säger ”ja här flyttar man inte på sig”. Och det hände på riktigtHon blev sur på oss för att vi stod och filmade mitt på vägen. Det är ändå ett stort kamerateam där, hon kanske inte kan svänga runt lite…
Victor: Fun fact!
Joel: Det är fun fact, det var en verklig tant, på en verklig cykel, som sa ”här flyttar man inte på sig”.
Victor: Det är ganska ofta folk blir irriterade på oss när vi filmar.
Joel: ”Här kommer vi och ståhejar”.

5 oktober sätter KAFSMAG säsong 2 igång på SVT play!

 

 

Kommentarer:

  1. Erika - 29 september, 2015 22:14

    En RIKTIGT bra artikel! Nu måste jag kolla på Jesus-videon…