Plugga bättre

7 september, 2015
Av

Koncentration för vissa är det jätteenkelt, och för vissa är det jättesvårt. Men hur ska man göra för att lättare kunna koncentrera sig? Hur ska du plugga bättre?

1. Stäng av

För att lyckas hålla koncentrationen uppe så måste du stänga av grejer i din omgivning för att fortsätta vara fokuserad. Saker som dator, mobil, tv, godsaker, film, allt! Ifall mobilen plingar till så hoppar ditt fokus från uppgiften till mobilen och du har svårare att komma tillbaks till där du var.  Det kommer gå mycket snabbare att plugga och sen hålla på med mobilen  än att hoppa mellan mobilen och pluggandet.

2. Planera

Försök att planera ditt pluggande så att du inte sitter sista dagen och gör allt. Skapa ett schema där du skriver in vad och när du ska plugga. Ta hjälp av post-it lappar. Tänk också på att du sprider ut ditt pluggande så att du inte pluggar 3 timmar i rad sista dan. Ta t.ex att du pluggar 1 timme tre dagar istället. Du behöver inte heller sitta så långa pass, utan ta hellre korta fokuserade pass.

3. Kom igång!

Kom igång med en gång! Skjut inte upp allt till sista dan. Sätt dig i lugn och ro en liten stund varje dag så slipper du bli stressad. Hitta något som gör dig motiverad och gör så att du vill fortsätta med pluggandet. Ta hjälp av kompisar och plugga tillsammans. Se bara till att hålla koncentrationen uppe!

4. Stress

Stress är något alla blir påverkade av. Läxor och prov gör oss stressade, men för att undvika att bli lika stressad kan du tänka på vissa saker. När du t.ex. hamnar i en situation där du känner dig stressad ska du tänka på din andning. Man blir lätt uppjagad, lägg då handen på magen och stanna upp för att andas ordentligt. Ifall du känner att du blir alldeles för påverkad av stressen så prata med någon som kan hjälpa dig. Självklart ska man ha mål, men sätt aldrig mål du vet att du inte kommer klara. Hitta istället ett rimligt mål för dig. Har du för höga krav kan du bli ännu mer stressad och blir bara besviken på dig själv. Påminn dig själv att ”du är bra!” ibland. T.ex ifall du lyckats bra med något i skolan ska du berömma dig själv och vara nöjd.

5. Repetera

Ifall du t.ex ska lära in dig glosor eller viktiga årtal inför ett prov är det viktigt att repetera. Repetera gör du för att inte glömma bort och hela tiden färska upp minnet. Samma sak här, det bättre att plugga fler dagar i veckan än sista kvällen.

Hoppas att du tog åt dig av tipsen och använder de framöver!

AV: Matilda Berggren, Tova Gustafsson

Kommentarer:

  1. Klara Meurk - 8 september, 2015 17:18

    Bra artikel! Jag tänker sätta upp post-it lappar på min spegel som säger åt mig att plugga, hehe.