Stoppa dödsstraff

26 augusti, 2015
Av

Jag har tidigare skrivit om dödsstraff men tänkte göra det igen, varför? Jo, för det är viktigt och människor måste börja förstå att dödsstraff inte är något som bara händer onda i filmer, det är ett verktyg som staten använder dagligen för att mörda människor. Inte välbetalda skådisar utan riktiga människor med känslor och minnen och detta är inte okej!

Mellan 1973 och 2004 så avrättades 7482 personer i Usa då var av 2% ska ha varit oskyldiga vilket motsvarar 299 personer. Med andra ord så förlorade nästan 300 människor sina liv på grund av misstag i rättsprocessen under 31 år i staterna. Men det är inte bara USA som har dödsstraff utan en massa länder, jag har hittat statistik från hur många som avrättades under 2014 och i toppen ligger:

USA= 35 personer

Irak= 61+ personer

Saudi Arabien= 90+ personer

Iran= 289+ personer

Kina= 1000+ personer

Det här är inte bara siffror, det här är individer med familjer, lägenheter och husdjur. Det här inte film, det är verklighet. Nu läser troligtvist någon det här och tänker, de förtjänar den här domen. Folk som mördar, våldtar och misshandlar borde få betala med sina liv. Men visste du att 1 av 25 i Usa som är dödsdömd är oskyldig, ska man verkligen riskera att döda människor som inte mördat, våldtagit eller misshandlat.

”Om du inte vill avrätta oskyldiga personer, ska du inte avrätta alls” säger Samuel Gross på Michigan Law School, håller någon mer än mig med Gross? Men det måste ju finnas en funktion för dödsstraff, används det inte för att avskräcka människor från att begå brott? Nej!

Det är vetenskapligt bevisat flera gånger att dödsstraff inte skrämmer eller avskräcker folk från att begå mord. Få förstår hur taskiga förhållanden som pågår i rätten. Bevis försvinner, vittnen ljuger och många har inte råd med försvarsadvokater och då tilldelas man en ut av staten i t.ex. USA. Alltså betalar rätten för dig samtidigt som de försöker döma dig och många oskyldiga har behövt ge upp sitt liv för advokater som får pengar men inte sköter sina jobb ordentligt.

Men det viktigast är kanske ändå är att det förflutna är hugget i sten. Om en man eller kvinnan har mördat någon så går det inte att ändra på det. Vi kan ju faktiskt inte spolat tillbaka tiden, offret kommer aldrig komma tillbaka om de mördats, även om staten delar ut dödsstraff så kommer brottet inte försvinna. Det är ganska vanligt vanligt att offret och han eller hennes nära och kära inte ens vill att förövaren ska bli dömd till döden eftersom att skadan redan är gjord.

Avrättningar är dyra och nya rättegånga kostar samhället 10 gånger så mycket som att hålla en dödsdömd inspärrad på livstid, de här pengarna skulle kunna gå till att försöka stoppa brott innan de faktiskt begås istället.

Det sitter över 3297 personer och väntar på sina avrättningar just nu, kanske det är dags att ställa oss själva frågan varför staten lagligt får ta livet av folk som i sin tur mördat, rånat, används droger, fuskat ekonomiskt eller håller på med äktenskapsbrott och på vilket sätt detta löser några problem.

Kommentarer:

 1. Elis Librand - 26 augusti, 2015 20:53

  Skitbra Elsa

  • Elsa Wetter - 6 september, 2015 21:01

   Tack så mycket!

 2. Linn Englund - 6 september, 2015 01:14

  Tusan vad bra och rörande!!

  • Elsa Wetter - 6 september, 2015 21:03

   Ååå tack Linn!!!