Även känd som floppturneringen

7 juni, 2015

Blod, svett och tårar. Skolans spökbollsturnering som elevstyrelsen ordnade blev… Ja, ”lyckad” kanske inte är det rätta ordet.

Med glatt humör, taggade och redo att bemöta en rolig och spännande turnering, skuttar jag och de andra deltagande från 6md in i gympasalen. Värmer upp lite och kör en övningsmatch, och är sedan redo för själva turneringen, som elevstyrelsen ordnat. Som de enda sexorna spelar vi i två lag på sju pers. Alla samlas och vi får nu se våra motståndare.

”Ska vi möta dem?
”De där jättarna?
”Då behöver vi bara skjuta rakt fram när vi ska träffa benen!”
”Vi kommer möta folk som har skägg.

Fast vi behövde inte möta några skägg. När elever från elevstyrelsen börjar berätta reglerna kommer det sig sedan att sexor möter sjuor, åttor möter nior. Sedan väljs två vinnare, en från sexan/sjuan och en från åttan/nian. Fast, just det sa de ju inte. De sa faktiskt inget alls om hur turneringen var uppbyggd. Det fick vi reda på efteråt, när vi hade åkt ur turneringen. Spoiler alert, vi förlorar.

Mitt lag är först ut på plan. Ett lag från 6md möter ett lag med blandade sjuor. Elevstyrelsen kastar ut sexorna först på plan, för att bli av med dem så fort som möjligt. Ett lag på sju sexor, mest bestående av tjejer, mot åtta fjortonåriga pojkar, som alla såg ut att ha kommit in i en rasande växtperiod när de var elva. Alla vi ville kasta in handduken, det ville vi, men man måste ju tänka på tonårspojkar som behöver få ut sin ilska genom att sula bollar i folks ansikten. Vi var ju tvugna att ha lite empati.

Den enda publiken vi hade var de andra tävlande lagen, och golvet vibrerade när åttorna och niorna vrålade med sina basröster, när vi sexor blev träffade. Elevstyrelsen hade berättat att de skulle ge varningar när folk sköt för hårt, men var förstås inget löfte de höll, då en vän till mig fick en boll hårt skjuten i ansiktet. Tillräckligt hårt för att det skulle börja blöda, men den skyldige fick ingen varning. Ursäkta? Om det inte gavs en varning då, när skulle det göra det? Förmodligen aldrig.

”Vinnarna utlovas fina priser, så det är värt att stanna kvar till slutet!” Ännu en lögn. Vinnarna, 7md och 8gp vann 10 kr var i kafeterian. Yay. Jag fick 20 kr till kafeterian när jag var med på blivande 6mds uttagning, vilket bestod av att stå och lyssna när Björn och Maria pratade, säga hej till alla sökande, och leda föräldrarna till kafeterian.
Båda lagen från 6md åkte ut direkt, och de flesta av oss kände att dessa ”fina priser” inte var lockande nog för oss att stanna turneringen ut.

Jag känner rent i allmänhet att elevstyrelsen inte är så bra på att hålla löften. ”Det blir säkert en rolig eftermiddag” är ett av många brutna löften.

Som en slutsats, känns det som att elevstyrelsen lade ner mer tid på affischen än själva turneringen. Det känns som att de sa ungefär ”äh, vi har ju lovat roliga aktiviteter så det är nog dags att vi får ett lite bättre rykte nu va”, och sedan inte haft någon värst entusiasm eller något engagemang, utan mer ”okej låt oss få detta överstökat”. Om turneringen hade haft; musik från topplistan, discoljus över planen, en större publik, glitterkonfetti, och gratis fika till alla deltagande, hade den här spökbollsturneringen varit top notch, och jag hade sett fram emot samma sak nästa år, men nu blev det ju som det blev.

Skämt åsido, denna turnering var varken rolig eller underhållande. Kanske det var elevstyrelsens fel, kanske det inte var det. Men det var orättvis bedömning, och när man ordnar en spökbollsturnering måste man ha rättvis bedömning som första prioritering. Vi hade inte roligt, hade ni det, elevstyrelsen?

1. En arg elev - 7 juni, 2015 10:56

Jag tycker du ger spökbollstuneringen en orättvis bedömning. Du nämner inte att styrelsen drev ALLT själva. Och att dom gör det här på sin fritid. Sen klagar du också på att priserna inte var tillräckligt! Så det är de det handlar om? Vad man får i pris! Och jag kan säga dig att det var mycket publik! Och om du tycker att det var för svårt motstånd för du väl gå hem att träna lite till! Min åsikt var att var en bra SKOL spökbollstuneringen med en kämpande skolstyrelse till arrangör!!! Jag tycker också att domarna gjorde ett bra jobb, jag som satt i publiken såg ingenting!!! Och han din kompis som fick ett ”hårt” kast i ansiktet, jag såg själv hur han fick en ursäkt av styrelsen. Men om man är med i leken får man leken tåla. Bästa år kan väl du hålla i tuneringen åt styrelsen!

2. Väldigt Anonym - 7 juni, 2015 17:39

Känns som en halv-färdig träning av den helt kassa elevstyrelesen som borde väljas demomkratiskt och inte igenom att man bara väljer att vara med som det fungerar nu.

3. Gustav Ekner - 7 juni, 2015 20:48

Hej!

Kul att du lade ner så mycket tid på att upplysa oss med din feedback. Men att turneringen inte blev lyckad kan jag garantera dig om att vi för länge sedan redan konstaterat. Och det ber vi om ursäkt för. Jag skulle kunna komma med massa ursäkter om varför det blev som det blev – för visst har det sina anledningar – men jag tror vi hoppar det.

Tack för din mycket tydliga och… nyanserade redogörelse. Hoppas att du kan gå med i elevstyrelsen snart så att den till nästa år kan fixa med discoljus och konfetti. Framgången är väl då närmast självklar och jag ser fram mot att läsa om “toppturneringen”.

Mvh Gustav Ekner 9NV, konsult elevstyrelsen