Unga Klaras: X – En pjäs om rasism

18 maj, 2015
Av

X-affisch-lrEfter att pjäsen var slut gick jag hem och grät. Jag kunde inte få grepp om mina känslor, jag visste egentligen inte varför jag grät. Men jag tror att det någonstans blev för mycket att få allt som man vet finns i samhället och händer människor uppradat framför näsan. Att bli upplyst om rasism och Sveriges historiska roll i kolonisering och rasbiologi är jobbigt. Men det är viktigt att man vet om den, och därför blir X en viktig del i att upplysa och utbilda människor om hur det faktiskt var. Och hur det är idag. 

Drottning Kristina kommer in på scenen och får publiken att skratta genom att berätta för om sin födsel – att man från början inte visste om hon var flicka eller pojke. Plötsligt ropar hon att en i publiken liknar Ebba – som var Kristinas hovdam och som det sägs att Kristina hade ett förhållande med – och ber att få ta en ”selfie” med henne. Publiken skrattar. Men det är svårt att veta hur man ska reagera när hon sedan säger att hon vill ha en koloni och små slavbarn.

X växlar mellan historia och nutid, humor och allvar på ett snyggt och intelligent sätt. Den drar med publiken in i pjäsen och tänket med frågor som ”var kommer du ifrån egentligen?”  Pjäsen upplyser om rasism i Sverige, både den vi vet pågår varje dag, och den som vi ”glömt bort”. För det är faktiskt så att Sverige har en plats i rasismens historia och på hundralappen tronar fortfarande en av upphovsmännen till idén om rasbiologi, Carl von Linné.

Genom att iscensätta de rasbiologiska undersökningarna och låta Carl von Linné själv komma fram och berätta om de 5 kategorierna som han delade in människor i, skapar skådespelarna en tydligare bild av hur man i Sverige begick övergrepp på människor, när det rasbiologiska institutet i Uppsala var aktivt. Man får en större förståelse än den man skulle fått i skolbänken om hur nära i tid det rasbiologiska institutet faktiskt ligger.

Men till slut är det som gör störst intryck berättelserna. Berättelserna som handlar om rasism och fördomar – saker som man helst inte vill tänka på eller prata om eftersom att det  blir för jobbigt och för att man skäms för hur det fortfarande är för en del människor att leva i Sverige idag.
Det som skådespelarna berättar om skulle mycket väl kunna vara deras egna upplevelser och erfarenheter om hur det är att vara jude i Sverige, hur det är att leva segregerad i sitt eget hem, och hur polisen kriminaliserar personer med ”icke svensk” bakgrund. I både publiken och på scenen gråter människor, och det är på något sätt det som gör det så äkta, så verkligt. På det sättet blir man medveten om vad det är för samhälle man lever i, och det gör också att man inte kommer kunna glömma det när pjäsen är slut.

Det här är en av de bästa pjäserna jag någonsin sätt. Alla borde se den. Inte bara för att den är bra, utan för att den är så väldigt viktig. Pjäsen är för närvarande helt uppbokad i både Stockholm och Malmö, men jag hoppas att den sätts upp igen eftersom att budskapet bara blir mer aktuellt.

X får 5 av 5 ugglor!

* Pjäsens namn är inspirerat av flera olika saker. Det finns till exempel en film som heter ”American History X” – som handlar om nazister i U.S.A, denna pjäs blev då ”Swedish History X” och sen till slut bara ”X”. Saker som hänt tidigare i historien, som göms, och slutas prata om brukar kallas för X-klassade saker, Malcom X är också en person som inspirerat till namnet på pjäsen.

Kommentarer:

  1. Kerstin - 27 maj, 2015 20:09

    Wow, vill verkligen se den! Synd att den inte spelas längre… jätte bra skrivet (: