Nätmobbing tar form på Ask.fm

15 maj, 2015
Av

Ask.fm logo

Ask.fm är en hemsida, ett socialt nätverk som är mest populär i form av en app, där man kan skapa en användare som vem som helst kan ställa frågor till. Om man har en användare kan man skriva en fråga till en person och låta personen veta att ens användare har ställt frågan. Men det går att ställa anonyma frågor, vare sig man har en användare eller inte.

Ask blev alltmer populärt förra året. När jag upptäckte det var det t.ex. många svenska youtubare som hade det. Bra, tyckte jag. Då kan alla frågor samlas på ett och samma ställe. Men varför skulle jag ha det? Jag har inte hundratusen prenumeranter på youtube, ingen blogg med hundratals läsare, inte femtiotusen följare på instagram, twitter eller något annat socialt nätverk. Varför skulle någon vilja ställa frågor om mitt favoritgodis? Varför skulle folk vilja veta det?  Jag tyckte nästan det var lite egoistiskt att ha ett Ask-konto.

Men tillslut hoppade jag på trendtåget och laddade ner appen och skapade ett konto. Till en början fick jag inte så många frågor alls, det var bara min bästa vän som skrev. Ask’s funktion att klicka på en knapp som slumpade fram frågor (Vilken färg hade du på skorna idag? Hur gör man en tjej glad? Vissa du offentligt? Ja, Ask’s grammatik är ytterst dålig och är uppenbarligen direktöversatt från engelska.) räddade mig. Det var när jag började i en ny klass till sexan som jag fick fler vänner som hade Ask, och fler av mina vänner skaffade Ask. Då fick jag fler frågor.

Men jag har sett en massa mög på Ask.fm. På Ask kan jag ”gilla” ett svar, och om någon följer mig kommer det jag gillade upp i deras flöde. Det är en massa ”svar” som är när någon har laddat upp en bild, som kan föreställa t.ex. någon med hudsjukdom, och så står det ”gilla annars vaknar du upp med detta imorgon”. Respektlöst och väldigt äckligt.
Bilder på döda flickor från skräckfilmer där det står ”gilla inom tre sekunder, annars hemsöker hon dig i natt.”
”Gilla om du älskar din mamma, ignorera om du vill att din mamma ska dö.”
Tre bilder på modeller med stora bröst, där det står ”gilla”, en bild på en kvinna med platta bröst, ”ignorera om du vill ha detta”.

Och annat liknande.
ask like ask 5  ask 4  ask 2

(detta är inte ens det värsta.)

Och dettta med att vissa betygsätter andras utseenden. ”Gilla så gör jag A-F” säger de.

ask 3 "Gilla så gör jag A-F"

”Gilla så gör jag A-F”

 

 

Detta är något helt sjukt att göra, som bara stärker utseendefixeringen hos unga. Och folk får F.

Jag har inaktiverat mitt konto och raderat Ask några gånger, men har alltid kommit tillbaka. Varför vill jag stanna på ett så hemskt socialt nätverk? Jag antar, att jag vill se mina kompisars svar. Ibland har jag bestämt med en eller flera kompisar att vi skickar massa frågor till varandra. Sådana frågor som man föreställde sig från första början, som är kul att svara på. Jag vill se när mina kompisar svarar på sådant. Även när någon får hat vill jag ha koll på vad som händer, kanske skicka ett stödsms.

Den anonyma frågefunktionen skapar mobbing. De anonyma ”frågorna” är snarare hatkommentarer, som kan vara allt från hat på en simpel åsikt, till dödshot.

- Jag har ju fått, ja från att jag kom ut och sa att jag är bisexuell till att jag har fått dödshot. Typ ”om du inte dödar dig själv så kommer jag dö så att jag slipper se dig”, massa såna grejer, berättar en tjej från min klass, som har fått mycket hat på Ask.

Hur hanterar du det?

- Från början blev jag ju jätteledsen för att jag fick såna här grejer om att mina kompisar har tagit livet av sig också för att jag inte hade gjort det. Så från början satt jag ju och grät hur länge som helst. Men sen så pratade jag med mina kompisar och de pratade med mig och sa ”nej, du vet att det inte är så vi tänker på dig, du är jättesnäll, och det de säger är bara struntprat, inget utav det de säger är sant.”

Du har tagit bort din Ask några gånger, var gick gränsen?

- Det var nog dödshoten, för där tänkte jag liksom att nej, jag förtjänar inte det här. För ingen förtjänar att få dödshot, hot överhuvudtaget, ingen förtjänar det.

Hur länge har det hållt på, när började det?

- Det började… För en månad sen, tror jag, och så höll det på i en vecka tills jag tänkte nej, nu får det räcka. Så då tog jag bort. Det höll på i en vecka innan jag fattade att det här inte var nåt bra.

Hur har det påverkat dig?

- Jag har ju varit rädd nu för att lägga ut saker överhuvudtaget, någonstans liksom. Att man kanske inte ska ha någonting ute på sociala nätverk, att man kanske skulle ta bort allting för att man inte vill att  det ska hända igen. Jag är väl mer rädd nu överhuvudtaget, för att göra grejer.

Hur är nuläget då? Får du fortfarande såna här frågor, med dödshot och liknande?

- Nej, nu får jag inte dödshot det är mer typ, ja om att jag är bisexuell. Det är mest sånt jag får. Typ ”nä men du är säkert inte det, du bara luras.”

Vad tänker du när du ser att du har fått en ny fråga?

- Ja från början så tänker jag att om det är något sånt där, ska jag bara ta bort det och inte bry mig, för jag vet att det inte är sant. Det är bara någon anonym som inte har något bättre för sig än att hata på andra.

Är det något annat på Ask förutom de anonyma hatfrågorna som du ogillar?

- Alltså jag gillar ju inte såna här ”gilla annars kommer din familj dö i cancer”, för det har ju ingenting med det att göra. Om man inte gillar ett svar får ju inte familjen cancer på grund av att man inte ”gillar” nånting. Så sånt tycker jag inte är okej. Tänk dig de som har familjemedlemmar som faktiskt har gått bort i cancer. Ja, riktigt respektlöst.

Finns det något bra med Ask då?

- Nej, säger hon efter en kort stunds fundering och skrattar. Egentligen inte. Jag vet inte varför alla har det ändå.

Vad är det som har fått dig att ta tillbaka Ask efter du har raderat det?

- Men det är väl typ kul att se vad mina kompisar svarar på frågor. Det är väl det enda som jag tycker är typ, ”bra”, eller vad man ska säga. Det är väl kul att se vad de svarar på frågor.

Om en vän till dig skulle säga ”jag funderar på att skaffa Ask, tycker du jag ska göra det?”, vad skulle du säga?

- Asså, jag skulle nog säga ja, men att man tar bort så att folk inte kan skriva anonyma frågor till en*, om man är rädd för att få hat, till exempel. Annars kanske man ska undvika det överhuvudtaget, för att låta bli sånt här. För jag har kompisar som har tagit bort det på grund av att de tycker det är för mycket sånt här ”gilla eller så kommer din familj att dö” och massa såna grejer. Så det beror väl på hur duktig man själv är på att inte ta åt sig dåliga saker, så det är väl beroende på person till person.

Vad skulle då kunna förbättras med Ask?

- Att själva Ask, de som har skapat sidan, kanske går igenom noggrannare och när de ser en elak fråga, att de kan gå in på personens mobil och se till så att de inte kan skriva nånting mer till någon. Typ så, att det ska uppsökas noggrannare på de som skriver elaka grejer.

 

* Grejen är att det faktiskt går att klicka i en ruta som säger att man inte tillåter anonyma frågor. Det är bara inte så många som klickar i den rutan, jag vet inte varför. Kanske de inte vet att den existerar, eller för att de känner att de inte får några frågor alls när de klickar i den. De vill nog få vanliga frågor, så som man föreställde sig att Ask skulle vara när man skaffade det. Eller för att det ibland kan komma frågor som är seriösa och snälla, men som personen inte vågar ställa personligen. Kanske att någon har ett kompis/kärlekstrubbel och vill ha råd.

 

På Ask ökar nätmobbing, utseendefixering, och motbjudande bilder mer än på något annat socialt nätverk. Om det utallas ”aask” (brittiskt) eller ”ääsk” (amerikanskt) är verkligen inte det folk borde diskutera.

 

Comments are closed.