Ebola – Läkemedel, smittan och symtomen

6 maj, 2015
Av

about-ebolaVi har nog alla hört talas om Ebola, speciellt år 2014. Det är för att ebola egentligen funnits i 40 år, men i väst Afrika blev det som värst 2014. Eftersom länderna som ligger i väst Afrika inte har råd att ta hand om alla som smittas så sprider sig sjukdomen snabbare. Men i Sverige är chansen liten att vi blir smittade. Jag tänkte berätta lite om ebola och vad som faktiskt händer med kroppen när man drabbas av viruset.

Symtom

2-21 dagar efter att man har fått viruset bryter sjukdomen ut. De första symtomen påminner om influensa. Te.x plötslig feber, ont i muskler och leder, huvudvärk, halsont och röda ögon. Efter det får man diarée, kräkningar, klåda mm.

Runt hälften av de som insjuknar börjar blöda i inre organ. Blödningarna beror på att viruset kan framkalla en kraftig inflammation som förstör blodkärlets vägar. Kroppen hamnar i chock efter en till två veckor. Den sjuka riskerar då att dö av att det finns för lite syre och blod i kroppen.

Trots detta dör inte alla.

Läkemedel

Men varför ger vi inte bara de sjuka någon tablett så det blir friska? Jo, det är för att det finns inget läkemedel. Man försöker istället stödja kroppens funktioner. Te.x ersätta vätskeförluster, stabilisera syrehalten och blodtrycket. Dock har man börjat testa ett nytt vaccin under 2015.

Smittad i Sverige

Man har ju hört talas om några som man trot vara smittade här i Sverige. Men ingen har ju varit det. Tur. Men ärligt talat är det väldigt svårt att bli smittad här i Sverige. För det första så finns inte ebola naturligt här. Som det gör i väst Afrika. Alltså måste någon bli smittad för att någon annan ska bli smittad här i Sverige.

Sen så har vi inte heller direktflyg till Afrika. Vi behöver då inte göra några kontroller på flygen som kommer till Sverige. Men många andra länder kollar att ingen har ebola på flygplatserna. Så de är säkra att ingen kommer in och smittar resten av landet. Men även om vi inte går igenom kontroller märker man nog några syntom ifall någon skulle vara smittad.

Vi har också råd att isolera alla som blir smittade så att det inte smittas vidare. Vi har de resurser som de ebola drabbade länderna kanske inte har. Vi har te.x specialtransporter så att de andra i närheten inte smittas.

Även EU:s medlemsstarter samarbetar för att bekämpa ebola och förhindra att fler människor blir sjuka.

Viruset

Ebolaviruset finns naturligt i regnskogsområden söder om Sahara. Fladdermöss, som kallas flyghundar tror man bär på viruset utan att själva bli sjuka. Människor blir sjuka genom att man stöter på en flyghund eller andra djur som fått ebola te.x apor och grisar. Djuren smittas genom kontakt av saliv eller avföring från flyghundarna. När människorna sedan hanterar, tillreder och äter mat från de smittade djuren de kan få i sig viruset och sedan smitta andra människor via kroppsvätskor.

Hos den som fått syntom finns viruset i allt ifrån blod, saliv, tårar, urin och avföring. Ifall du får tex blod eller saliv från en sjuk människa på en kroppsdel räcker det med ett litet sår på huden eller vid kontakt med ögon, näsa eller mun att få i sig viruset. Kläder och saker som varit kontakt med en sjuk person kan sprida viruset vidare.

Hjälparbetare, sprida sjukdomen vidare?

Genom att bland annat skicka personal hjälper Sverige till i kampen mot ebola. De är välförberedda och får särskilda instruktioner av sin arbetsgivare. De genomgår också förberedande utbildningar, där de lär sig om hur de ska skydda sig. De som vårdat sjuka människor har alltså en liten chans att ha viruset när de kommer tillbaka till Sverige.

På sista tiden har antalet insjuknande minskat men det är fortfarande viktigt att arbeta för att förhindra smitta.

Källa:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ebola

Comments are closed.