Är boken döende?

6 maj, 2015

”Lägg bort mobilen och läs!” ”har du läst något idag?” ”ta en paus från datorn”. Har dina föräldrar sagt så där till dig? Förmodligen eftersom ca 90% av klass 7Gp väljer mobilen en tisdagskväll istället för en bok. Så dåliga är Södertörns friskola på att locka elever till att läsa. Enligt svensk bokhandel har bokförsäljningen minskat med en tredjedel sedan 2002. Kommer siffran fortsätta minska? Kommer dagens generation ungdomar att köpa böcker och dagstidningar som vuxna, eller håller de sakta på att glida in i det förflutna?

Skärmavbild 2015-04-28 kl. 16.25.34Oavsett om du är förälder, barn, tonåring, vuxen eller pensionär så ligger det nog i din vetskap att ett stort problem för svenska ungdomar är läsning. Många skulle skippa läsa överhuvudtaget om de kunde, en på tok för liten del elever läser frivilligt och tycker om det.

Svenska ungdomar presterar sämre än någonsin på PISA:s prov – speciellt i läsförståelse. Många säger att bra läsförmåga är nyckeln till en smidigare väg att lyckas i andra ämnen, trots detta tycker jag att Södertörns friskola inte gör tillräckligt för elevernas läsförmåga ska utvecklas. Kan ni se den röda tråden?: sämre läs förmåga = sämre betyg i allmänhet.

Jämfört med den lågstadieskola jag gick på innan Södertörn, Snättringeskolan, så är Södertörns friskola rent av pinsamt usla på att få ungdomar att uppskatta böcker; Vi läser skönlitterärt så gott som aldrig. Lärarna kräver att varje elev har en bänkbok, men dock ses detta som tomma ord eftersom den mycket sällan kommer till användning. I Snättringeskolan började varje dag med 20 minuters tyst läsning, vilket inte bara var avkopplande, utan också fick barnen att bli mer fokuserade.

Fy skäms på biblioteket: Jag tvivlar starkt på att det är öppet mer än 5 timmar per vecka, det är snarare ett bokrum än bibliotek och utbudet av böcker består till majoriteten av nytryck från 1980 – 90 talet, men är på bättringsvägen. Många av titlarna är gamla, men bibliotekarien låter elever ge förslag på vilka böcker som ska beställas, vilket är väldigt bra eftersom att ungdomar vet vad ungdomar vill läsa. Dessa nya titlar kan kanske förtrolla personer som än inte blivit snärjda av böckers smått beroendeframkallande röster…

Är det datorernas fel? I alla tider har människor velat peka ut en syndabock för problemen som uppstår i samhället. I 1940 talets Tyskland blev de ekonomiska besvären judarnas fel, på 1980 talet var det solklart att de våldsamma program som televisionen visade (aka Terminator) var källan till trubbel hos ungdomar. Idag är facklorna och högafflarna riktade mot mobiler och datorer som tappert försvaras av ungdomar som sålt sina själar till Instagram och Minecraft!

Skärmavbild 2015-04-28 kl. 17.19.57Nej, jag tror inte att läs-problemen helt kan skyllas på modern elektronik, men ser man ett scenario som det du snart kommer att läsa, sätter det situationen i lite perspektiv:

Det är våren 1946, Maj-Britt Olofsson har precis slutat skolan och lufsar hemåt, ledsen eftersom hennes bäste vän Barbro är sjuk och inte får gå ut och leka. Dystert slår hon sig ner på trappan och tvinnar en hårlock mellan fingrarna.
-När kommer mamma och pappa hem? Det är så tråkigt, tänker hon.
Maj-Britt funderar på hur hon ska fördriva tiden; det bor inte många barn i närheten, och hon är trött på att hoppa hage. Förstrött plockar hon upp Alice i underlandet ur väskan och lägger sig på gräsmattan och läser.

Dagens ungdomar har flera val, uppenbarligen så är internet det mer attraktiva alternativet. Det är en av anledningarna till att majoriteten av ungdomar läser mindre än man gjorde förr. Böcker upplevs inte på samma sätt – på ett underhållande vis, som något roligt! Istället associeras läsning med tråkiga saker, som att städa rummet, eller göra läxor, eftersom det är något föräldrar tjatar om på samma sätt.
Skärmavbild 2015-04-28 kl. 17.35.21
Kommer papperstidningen bli en retrotrend? Trender tycks följa tidscyklar; de är populära i ett decennium, försvinner från modet för att några årtionde senare finna sin väg tillbaka.

Vinyl skivan kom på 70 talet och ersattes precis som all teknik av en smidigare och bättre släkting; kassetten, CD:skivan, Spotify. I år har försäljningen av vinyl skivor ökat – en trend som kommit tillbaka. Folk på 70 talet skulle skakat på huvudet åt att människor som har tillgång till miljoner låtar över internet skulle gå igenom besväret med LP skivor, men trots allt gör folk det. De säger att det är något speciellt med det knastrande ljudet och känslan osv… Är papperstidningens öde att försvinna från kartan för att sedan komma seglandes tillbaka med böljande segel som en retrotrend? Kommer folk att säga att det är något alldeles speciellt med känslan av det prasslande pappret och det icke-elektroniska ljuset?