MDs musikal – Kult

5 maj, 2015
Av

IMG_4644Klass 9 i Musik och Drama följde traditionen och satte upp en musikal, precis som de tidigare pjäserna var denna dramatisk. Men några traditioner bröts – en ny och mindre lokal ersatte Tumba gymnasiets aula, bildspel och specialeffekter lades till, men var alla ändringar bra? + Intervju med pjäsens stjärnor.

Kult handlar om Elin, en smart tjej med huvudet i det blå, och som har stora drömmar som ibland rörs ihop med verkligheten… I första dagen i skolan får Elin och hennes bästa vän Märta, som har fötterna på jorden, en uppgift att redovisa om en poet. Tjejerna är trötta på deras besserwisser till lärare som alltid säger sig veta allt och mer än andra. I en konspiration om att sätta dit henne bubblar dolda hemligheter upp till ytan, lögner snärjs in i varandra och slutar i eld och död…

Intervju med Hanna Gustavsson
Hej, vem spelar du?
-Jag spelar Elin, hon är en tjej som är bästis med Märta. Vi får i uppgift av en lärare att skriva om en poet, då blir jag sur på den läraren för att hon ska alltid ha rätt i allting så då hittar jag en dikt och sen så bestämmer jag mig för att hämnas.

Kul! Hur tycker du det har gått att spela?
-Jag tycker det har gått jättebra, det är verkligen superkul.

Intervju med Samuel Alm
Hej, vilken karaktär spelar du?
-Jag spelar Hannes. Han är en kille som inte vet vad han vill i sitt liv. Han har inte haft några föräldrar, han undrar ”Varför finns han?”. Han är en ganska viktig person i pjäsen, han är Elins halvbror.

Hur tycker du det har gått med repetitioner och fram till idag?
-Det har gått bra. Lite nervöst, men det är kul.

Intervju av Erika Apell

Plus och minus
Pjäsens handling lät spännande när jag läste om den, extra nyfiken blev jag eftersom den var skriven av Ola Salo. Väl där, på Slavas teater för unga, blev jag både imponerad och besviken;
Den nya lokalen var det första som gjorde mig missnöjd: rummet var litet, bänkarna svartmålade och hårda, men framför allt så var det väldigt trångt; jag var förvånad över att så pass många kunde klämma ihop sig!

2014 års musikal hölls i Tumba gymnasiets enorma aula med högt tak, en stor scen och mjuka ”fåtöljer” att betrakta pjäsen i. Sångerna hördes i alla hörn av lokalen, och den gav ifrån sig en professionellare aura.

Slavas teater hade sina fördelar, projiceringarna var coola, precis som specialeffekterna med eld, men fördelarna väger inte upp mot nackdelarna. Vi hoppas att Bogdan ändrar sig och tar tillbaka aulan nästa år!

Pjäsens händelser var utspridda med allt för stora mellanrum: i början skedde en del intressanta saker, men mitten delen kändes seg och inte särskilt underhållande. Däremot var slutet väldigt dramatiskt och eventfullt, det var nästan så att man inte hängde med – babydrama, döda mammor, ännu mer drama och eld!

Klichéer dök upp här och där, som till exempel gåtfulla och mystiska Hannes – en karaktär som gjord av urklipp från kärleksintresset från ett dussin tonårsböcker.

Skådisarna sjöng vackert, och jag tror att de imponerade många. Ett minus kommer dock, och detta kan sångarna ej klandras för! Volymen. Ibland blev det så högt att det skar i öronen och texterna var ofta svåra att höra.

MD gjorde ett bra jobb! De såg ut att njuta av skådespeleriet och verkade väldigt passionerade!

Comments are closed.