Månadens bok: Good Omens (goda omen) – Terry Pratchett & Neil Gaiman

30 april, 2015
Av

GoodOmens-Hard-2006Tänk er en bok. En bok som innehåller profetior om framtiden, och faktiskt förutspår allt som kommer att hända. Ni kan säkert tänka er att när en sådan bok skrevs var den ett stycke före sin tid. Den gjorde inte så många människor klokare eftersom ingenting i den ännu ens fanns i sinnevärlden. ”Köp inte Betamax” är ingenting som människorna på 1600-talet förstod. När VHS-filmspelaren vann det så kallade ”videokriget” på det sena 1900-talet blev Betamax-maskinerna värdelösa eftersom att filmerna kom i VHS-format. Men det kunde man ju inte förstå innan det hände, och människorna på 1600-talet kunde absolut inte relatera till det. Då kan ni väl förstå att The nice and accurate prophecies of Agnes Nutter, witch (de precisa och exakta profetiorna av Agnes Nutter, häxa) inte sålde så bra. Men tänk er ändå, när man tills slut kommer till bokens sista sida. Vad händer då?

Crowley är en demon, faktiskt den som var ormen i paradiset. Han sysslar inte längre med äpplen och lurendrejeri, utan åker mest runt i sin svarta Bentley från 1926 och njuter av 1900-talet. Ju längre bort från det tråkiga 1300-talet desto bättre. När han på ett möte med två av helvetets ”hertigar” får reda på att han har fått uppdraget att placera ut Satans avkomma, Antikrist, hos en vanlig familj förstår han att det Stora Kriget börjar närma sig. Han tar kontakt med ängeln Aziraphale, som varit hans fiende i 6000 år och därför blivit som en vän. Tillsammans bestämmer sig för att smidigt försöka hindra Apokalypsen från att bryta ut. Ingen av dem kan tänka sig ett liv i evighet, vare sig i himlen eller helvetet.

Adam Young är barnet. Han har tre vänner och tillsammans är de, dem. Deras gäng har haft många andra namn, men för resten av samhället var de dem, och till slut även för dem själva. Hans liv börjar förändras i samband med hans elvaårs-dag, då han får en hund i present, av sin far. Hunden vars namn blev hund–eftersom det sparar en massa besvär–som konstigt nog inte är en vanlig hund, njuter av att skälla och jaga katter, och upptäcker snart att livet på jorden är bra mycket härligare än det som han tidigare upplevt.

***

Det är svårt att beskriva denna bok. Men det första jag ska säga är att jag skrattade mig igenom den. På ett roligt och intelligent sätt beskriver den kriget mellan himlen och helvetet och får en att undra om någon av sidorna verkligen är att föredra. Boken ställer kunskap och makt mot familj och vänner och man får tillsammans med karaktärerna komma fram till vad som är det viktigaste.
Tillsammans med änglar och demoner, häxor och ”häx-finnare”, satanistiska nunnor och Apokalypsens fyra ryttare upptäcker läsaren sambandet mellan himlen och helvetet, och förstår att framtiden inte styrs av vad som står skrivet i en bok. Guds Stora Plan förblir okänd, dock börjar man ifrågasätta Guds motiv för att placera den förbjudna frukten nära de nyfikna människorna om han från början inte ville att de skulle äta av den.

Denna bok kommer att ge alla som läser den ett härligt gott skratt. Är man intresserad av religion och känner till några de vanliga bibelhistorierna om t.ex Adam och Eva kan det bli lite extra kul, men framförallt är detta en bok om vänskap och kärlek som kommer att få en att må bra i flera veckor efter att man avslutat den.

Comments are closed.