Kroppsidealet genom tiderna

4 april, 2015
Av

Genom tiderna har ‘de vackra’ kvinnorna sett ut på många olika sett. Jennifer Lawrence (Katniss, Hungerspelen) är av många betraktad som snygg, hon år både söt och smal. Skulle Lawrence levt under renässansen skulle hon mycket möjligt varit betraktad som ‘ful. Skulle en ‘snygg’ kvinna från renässans tiden leva idag, skulle hon kanske ses som knubbig. Kontrasterna mellan, människors tycke har ändrats enormt under ett par hundra år!
Vi tycks också vilja klä oss och ha håret i MOTSATSEN till våra föräldrar.

Renässansen

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 07.40.56

Tydligt är nog skillnaden i modet jämfört med nu, men också ansiktet. Hon ser ej glad ut – nästan butter – men det är ej många renässans målningar där porträtten ler.

                                                                                                     Sent 1800-tal

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 07.46.17

Om vi tar ett långt skutt framåt i tiden, några hundra år, så har vi kommit till sena 1800-talet. I England under den viktorianska tiden fick kvinnor knappt visa någon hud överhuvudtaget, pianofötterna hade små ‘kjolar’ så att de inte skulle bli för ‘attraktiva’. Under sena 1800-talet skulle kvinnans midja vara smal och brösten och höfterna stora; kvinnor bröt revben i försök att spänna åt sin korsett så hårt som möjligt, och bar underkjolar som ibland var gjorda av metall för att skapa illusionen om idealet. Timglaset representerar denna, då, ideala och orealistiska kroppsform tydligt.

1920-talet

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 08.06.09

Under 20-talet skulle man vara nära på formlös; klänningarna hade knappt någon midja, var detta en motreaktion på 20-talets ungdomars föräldrar, som trippat fram längs gatorna med deras brutna revben och järnburar under kjolen. Under den här tiden började kjolarnas resa uppåt. Fållarna drog nu inte längre i marken, folk upptäckte att pianoben inte var så attraktiva efter allt, och lät dem vara utan kjolar. Under 20-talet var idealet inte att var super smal, heller inte att vara tjock; det låg någon stans i mellan.

OBS! Ha kvar i åtanke att kropps idealet naturligtvis inte var/är samma i hela världen eller för alla personer! Detta är det största och mest ihågkommna idealet och klädseln under 20-talet som väldigt många gillade, och klädde sig i.

1960-talet

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 09.11.46 Skärmavbild 2015-03-11 kl. 07.49.23

Twiggy                                       Marilyn Monroe

Twiggy, Twiggy, Twiggy. Hon var en av 60-talets största modeikoner, hon var annorlunda och provocerande med sitt korta hår och pinnsmala kropp. Många kvinnors kroppsideal var att se ut som Twiggy, medan många andra avskydde hennes stil. Marilyn Monroe var mycket populär under 60-talet, alla har vi nog hört talas 0m henne än idag. Hon var varken spaghetti-smal, tjock var hon heller inte, och hon var en av de mest uppmärksammade och kändaste personerna under hela årtiondet. Precis som i alla tider så finns det fler än en populär stil, men dessa två – Twiggy kroppen och Marilyn kroppen – dominerade.

Sedan Twiggy tycks människor bara viljat bli smalare och smalare, från 60-talet till nutid så har de varit extremt populärt, men också en förbannelse för många.

1980-talet

 Skärmavbild 2015-03-11 kl. 08.06.29 Skärmavbild 2015-03-11 kl. 08.12.35

Tydligt nog, så var det än i mode att vara smal. Pastellfärger, neon, midjeväskor, benvärmare, permanentat hår… det var överallt, i princip alla ville ha det.

2015

Skärmavbild 2015-03-11 kl. 08.24.04

Emma Watson

Vi som går i högstadiet nu hade säkert föräldrar som var unga under 80-talet. De ville ha stora krulliga hår, vi vill ha platt eller vågigt hår, de hade ljusa och starka färger, vi bär mest mörka färger och vitt. Där är en lång rad på motreaktioner som våran generation har för våra föräldrars ungdom. Dock är det vissa saker som lever kvar, saker som hållit i sig länge: solbränd hy och smalhet. När kommer de att försvinna? När kommer att vara knubbig och blek komma in den större modekretsen?

Svaret

Så vad är svaret på frågan? Vad är det kvinnliga skönhets idealet? Finns det något? Nej, det gör det inte; det finns ett ideal för våran tid  - flera ideal -, men det kvinnliga kropps idealet? Fråga Twiggy, Anna från 80-talet, Birgitta från renässansen, och Susan från 20-talet så kommer alla att svara olika.

Comments are closed.