Dags för KD att pröva nåt nytt?

6 mars, 2015
Av
Ebba Bush Thor och Jakob Forssmed, kandidaterna till partiledare i KD

Ebba Bush Thor och Jakob Forssmed, kandidaterna till partiledare i KD

I dagarna kommer partiledarstriden inom KD att avgöras. Valet står mellan Ebba Busch Thor eller Jakob Forssmed. Gapet efter populäre Göran Hägglund är stort och partiet är (enligt min åsikt) på väg ut ut riksdagen. Partiet är för likt resten av Alliansen och nu när man sitter i opposition lär deras röst höras ännu mindre. Valet av den nya ledaren kan bygga på att partiledaren kan föra fram KD’s åsikter på ett väldigt bra sätt. Troligtvis kommer valet att falla på Ebba Busch Thor. Hon ”går bra ut i rutan”, alltså får fram sitt budskap bra. Hon är också ung och kvinna, två plus i kanten för KD där medelåldern på väljarna är över 50 år. Partiet ha också svårt att locka unga.

Jag ser dock gärna att KD väljer en annan väg, gör en kovändning. Mitt förslag till KD är att man gör som Miljöpartiet (och även vissa andra småpartier) och inför två språkrör, en kvinna och en man. Det är ett kontroversiellt förslag men kan slå väl för KD, och hålla de kvar i maktens korridorer. KD säger sig vara för jämställdhet (läs på deras hemsida) och detta skulle vara det perfekta sättet att visa det på.

För övrigt noterar jag att Folkpartiet når nya bottenrekord. Förslagen om invandring har troligtvis inte fallit så bra i väljarnas ögon och även FP kan vara på väg ut ur politiken?! Man undrar hur mycket Jan Björklund ska köra ned FP i skiten innan han lämnar över. Kommer att bli jobbigt för nya partiledaren (troligtvis Birgitta Ohlsson) att städa upp efter Jan.

Comments are closed.