Skid-VM i Falun 2015

23 februari, 2015
Av

Falun2015crop

Skid-VM på hemmaplan i Falun har startat. Efter år av förberedelser har de aktiva nu anlänt till dalarna, banderollerna är uppsatta. TV-kamerorna är på. 500 miljoner i tv-sofforna och 200 000 på plats i Falun.

Sverige har redan vunnit tre medaljer på fyra dagar. Ett silver från Stina Nilsson i sprinten. Ett silver från Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson i sprintstafetten och ett brons från Charlotte Kalla i skiathlon. Ett ganska bra resultat, men inte om man jämför med Norge som redan vunnit 10 medaljer i längdskidor och hela 5 guld (av 6 möjliga).

Falun skulle konkurrera med Oslo 2011 för att bli tidernas bästa längdskid-vm. Man har lyckats delvis tycker jag. Stämningen på Lugnets skidstadio är den som åkarna pratar om mest. Stadion kokar säger alla åkare och trycket har varit extremt högt efter banorna. Ett dån har de kallat ljudnivån.

Sveriges medaljhopp framåt är Charlotte Kalla i 10 km fritt och kanske 30 km masstart. På herrsidan är det Calle Halvarsson på både 15 km fritt och den klassiska femmilen som vi kan sätta våra förhoppningar till. Även Johan Olsson, regerande mästare på femmilen kan vi ha stora förhoppningar på. När det gäller stafett både på dam och herrsidan finns även där riktigt stora förhoppningar. Efter guldstafetterna i OS i Sotji finns guldvittring även här.

Men otur har Sverige allt haft. Med en skadad Emil Jönsson, brutna stavar och misslyckad taktik så har chanserna varit större än utdelningen, men VM är inte slut än och vi hoppas få se fler sköna blågula medaljer.

65857_G08_W01

Charlotte Kalla efter skiathlon

 

Kommentarer:

  1. Erika - 6 mars, 2015 22:34

    Nice!