YouTube – en värld dold för vuxna

9 februari, 2015

YouTube, saiten där ungdomar och unga vuxna tjänar miljoner i månaden på att göra videor där de spelar spel, visar upp ny inköpta kläder och babblar om hur pastan de åt till lunch smakade. Är det så svårt för vuxna att förstå att mer än det dubbla av Sveriges befolkning finner det underhållande? Kommer YouTube att dö ut inom en snar framtid? Är produktplacering gömd i tusentals klipp? YouTube är ett samhälle som är underbart, men också lurigt med fuffens. YouTube är så mycket mer än söta katter. youtube-logo

Vuxens åsikt på ”Haul-video”
När jag visar upp en haul video från den mycket populära YouTubern Zoella (Zoe Sugg) för min 42 år gamla faster så skrattar hon lite och skakar på huvudet; ”Hon har verkligen talets gåva!” är en av de saker min faster säger innan hon går. För dem som ej är välbekanta med YouTube, så är en haul en video där YouTubern visar upp vad hen köpt. Det kan vara kläder, spel, smink eller böcker mm.

Gömd reklam i klippen?
”Företagen betalar väl henne för att visa det där?” var en annan fråga som min faster ställde. Jag sa: ”nej, det gör de inte, då måste de säga det”. När jag samma kväll skulle somna låg jag och tänkte på detta: hur vet vi egentligen om produkterna dessa youtubers visar är för att de egentligen tycker om dem eller för att de får betalt av ett företag? Säger verkligen alla när de har fått produkter hemskickade gratis av företag? Badar YouTube i båda typerna av produktplacering? Var noga när du kollar på YouTube om till exempel YouTubern blir betald för att spela ett spel, eller om hen gör det på eget initiativ, om hen bara säger bra om spelet eller också kritiserar det.

De populäraste YouTube genrerna
Komedi, mode, parodier, vloggar,  spel och musik. De är tydligt de mest populära youtube    genrerna. Kända YouTube komiker är t.ex Smosh, Shane Dawson. Mode: Zoella och Tanya Burr. Parodier: Bart Baker. Vloggar: Joey Graceffa, Daily Grace. spel: PewDiePie, K.I.S. Musikers musikvideor får hundra miljontals visningar, och är mycket populära.

Det är lätt att förstå varför folk vill kolla på roliga klipp, de får en att skratta och på bättre humör! Mode kanaler, är för dem som är intresserade av det, vilket att dömma av Zoellas 7 miljoner prenumeranter är stort hos många.

Zoella i en haul video, hon är noga med att låta sina
 prenumeranter veta om hon fått produkten gratis av ett företag.

Kommer YouTube att dö ut?
När pop-musiken kom sa alla att den snart skulle försvinna, att det inte var någon idé att satsa på den eftersom de som blev kända bara skulle bli dagsländor. Är det samma sak med YouTube och andra sociala medier? Är detta en sak som kommer hålla i sig länge? Många tror det. Även små barn kollar på YouTube, snart är de äldre och några blir kanske YouTubers. kanske kommer även deras barn kolla på YouTube.

Man kan inte veta vad som ska hända i framtiden, men YouTube är en sån succé och stor del av människors dagliga rutin att intresset förmodligen inte kommer försvinna inom minst tio år.

1. Erika - 9 februari, 2015 16:23

Lärorikt, jag hade ingen aning om vad en haul-video är!