Påtvingad religion i skolan?

6 februari, 2015

Nyss hade tusentals barn över hela Sverige jullov, även om många inte firar jul; vissa är buddister, muslimer, judar eller ateister. I många skolor frågar lärarna ”vad fick ni i julklapp?” tillsammans med en massa elever, eller så får de i uppgift: ”hur firade du jul?”. Snart kommer påsklovet, ännu en kristen högtid som tusentals icke-kristna barn ska ta ledigt från skolan för. Är det fel att både dagis och skolor ibland omedvetet får barn att delta i religiösa teman? Borde inte skolan vara opåverkad av detta?

ikoner

I Snättringe skolan (år 0-6) har man alltid avslutning på höstterminen med ett besök i kyrkan. Där pysslar man på lektionstid innan jul och påsk, lyssnar på jul psalmer även om religion oftast inte är en del av arbetsområdet just då, firar Lucia… Precis som man gör på väldigt många förskolor och skolor runt om i Sverige.

”Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell dvs. Det får inte förekomma religiösa inslag. Undantag gäller för fristående förskolor och skolor med konfessionell inriktning. I dessa får det förekomma konfessionella inslag i utbildningen men inte i undervisningen.” Säger skolverket. Snättringeskolan är ingen ”fristående skola med konfessionell inriktning”. Det är inte heller Södertörns friskola.

Danmark protesterar

flaggaDanmark säger att de är ett kristet land, och därför ska kristna traditioner i skolan, som att gå i kyrkan, vara kvar. Detta kan låta logiskt, men är inte särskilt pedagogisk för den våg av flyktingbarn som nu kommer dit från, bl.a Syrien där Islam är den största religionen. Skolåren är viktiga för hur man som människa utvecklas, och det är där man får sina första intryck av omvärlden, därför borde inte de intrycken vara att det inte finns rum för deras religion.

Allt eller inget

Skolan borde vara utan religiösa inslag, p.g.a mångfalden av religioner och icke troende. Att julpyssla och gå i kyrkan borde därför inte vara obligatoriskt, elever borde kunna få valet att pyssla med andra saker eller göra något annat under tiden de kristna eleverna är i kyrkan.

Allt eller inget: ta bort skolans religiösa inslag inför kristna högtider (ej i religionskunskap!), eller inför pyssel och t.ex besök till de andra religionernas heliga platser, som ex: moskéer och synagogor. Då lär sig eleverna av varandra och det blir inte orättvisor.

Vi kan lära av länder som t.ex USA och Storbritannien som istället kallar loven: Spring break (=vårlov), Summer break (=sommar lov), Winter break (=vinterlov) mm.

Religiös rättvisa i skolan!

1. Klara Meurk - 6 februari, 2015 13:42

Bra artikel! Jag har inte tänkt på detta förut, men det är ju viktigt att ta upp!

2. Erika - 6 februari, 2015 17:52

Bra!