Månadens bok | Januari

29 januari, 2015

Jag ger dig solen

jag ger dig solen

”Noah och Jude är tvillingar, bästa vänner, och olika som natt och dag. Noah vill hellre måla av världen i sitt skissblock än leva i den, medan Jude kastar sig ut i de högsta vågorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vän, ingen vill vara Noahs. Tills Brian dyker upp, Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men då inträffar det otänkbara – en tragedi som slår tvillingarnas liv i spillror. Och allt förändras.

Tre år senare pratar tvillingarna inte längre med varandra. Noah har slutat måla och Jude har blivit en ensamvarg. Jude försöker ställa allt som gått fel till rätta, vilket sammanför henne med en excentrisk skulptör och en kille med världens krokigaste leende. Ett möte som kommer vända tvillingarnas liv upp och ner, igen.

Jag ger dig solen är en sprakande berättelse om himlastormande kärlek och mörka hemligheter, om sprudlande kreativitet och bråddjup sorg. En bok som inte liknar någon annan, av författaren till Himlen börjar här.”

- Så lyder baksidan av Jandy Nelsons andra bok, ”Jag ger dig solen”. Den  är i samma tema som hennes debut roman, ”Himlen börjar här”, som också handlar om syskon och en stor tragedi. Precis som i den så finns den stora kärleken där. En annan intressant sak är att den är skriven ur tvillingarna Judes och Noahs perspektiv ur olika tider, ur Judes är de 16 och ur Noahs 13. När man läser växer frågor fram, t.ex: ”varför pratar de inte med varandra?” ”hur ska det gå med Brian?” osv. Historien knyts ihop som ett lapptäcke; bit för bit tills det blir en helhet och mönstret blir tydligt.

Judes och Noahs farmor Sweetwine är en besynnerlig kvinna. Hon har en ”bibel” av ***** som hon följer. Till exempel så ska man ställa sig på en äng och peka en kniv mot vinden om man vill ändra ödet, och för varje bild som tas på en försvinner ens själ bit för bit och livet blir kortare. Farmor Sweetwine är övertygad om att hennes barnbarn Jude har ”Sweetwine gåvan”… Efter att farmor Sweetwine gått bort ser och talar Jude fortfarande med henne. Är det övernaturligt eller är det Judes hjärna som spelar tricks för henne?
Genom historien velar man mycket på om det verkligen är övernaturliga saker som pågår eller ej? Hur som helst är det inte det som tar upp majoriteten av boken. Tävling, avundsjuka, hat och kärlek tar stora roller i boken.

Rekommendera? Självklart. Jag behöver inte fundera särskillt länge för att komma till den slutsatsen. Jag tror att både killar, tjejer och övriga skulle finna denna bok speciell och fascinerande. När det gäller åldersgrupp… 12 – 17 år. Själv är jag dock inget fan av åldersgränser, efter som alla är olika mentalt mogna och ligger på olika nivåer i läsning, men jag känner ändå att jag borde ge en för att man ska få en vag uppfattning om den är något att läsa.

Denna vackra och sommriga bok kommer göra dig ledsen, sugen på att dyka i turkosa hav, glad, fascinerad och sugen på att måla och skulptera!
Jag ser fram emot Jandy Nelsons nästa bok.

1. Erika - 29 januari, 2015 20:31

Åh vad kul, den vill jag läsa!