Idrotten måste bli en mänsklig rättighet!

27 januari, 2015

Måndagen den 19:de januari så hyllade svenska folket sina största idrottsstjärnor med priser i Idrottsgalan. Landslaget i längdskidor kammade hem hela 4 av 8 pris. Simmaren Sarah Sjöström blev årets Jerringpristagare. Idrotten fick glänsa och även de mindre sporterna fick plats på galan, Sandra Näslund vann årets nykomling i sporten skicross. Örjan Kihlström med trav var topp tre i Jerringpriset och svensk orientering var nominerade i tre klasser och kom topp 5 i Jerringpriset. Även Zlatan kammade hem ett pris, vilket inte var oväntat.

Idrotten har en central del i det svenska samhället, speciellt för barn och unga. Över 70% av alla ungdomar mellan 6 och 18 idrottar varje vecka. Sverige är också bra på idrott, vi ligger på en 7:e plats på medaljligan i Vinter-OS genom tiderna och i Sommar-OS ligger vi på en 9:e plats. Men idrottandet sjunker. Färre svenskar är medlemmar i en idrottsförening och ungdomar idrotta mindre än tidigare. Den utveckling vi ser för idrotten måste stoppas här och nu.

Politiken måste göra idrotten till en prioriterad fråga. Idrottsfrågorna ska finnas ständigt med i det politiska arbetet. Idrotta är bra på så många sätt, det är bra för folkhälsan om fler rör på sig, vilket gör att mindre pengar kan läggas på sjukvården. Det är en bra marknadsförare för Sverige utomlands, och det är ett bra sätt att föra samman människor och skapar social trygghet.

Idrott måste upp på schemat varje dag i skolan. Forskning har sett att skolresultaten har ökat när idrott utövas varje dag i skolan. Idrotten måste också tidigt introduceras för barn. I förskole- och lågstadieåldern ska det mest handla om lek och rörelse. I högstadiet ska det handla om att hitta de motionsformer man gillar och i gymnasiet ska det vara inriktat på träning för välbefinnande och hälsa. För de som är intresserade av en idrott ska även en förening ligga nära till hands för idrottsläraren att rekommendera. För de ungdomar som vill satsa mer ska också den möjligheten finnas.

Under de senaste åren har vi hört nyheter om att fotbollsklubbar startar elitsatsningar redan i låg ålder. Det är inte okej, och samhället måste markera det. Man ska utöva idrott för att det är roligt och inte för att bli bäst.

Idrott ska vara en mänsklig rättighet och alla ska vara välkomna att utöva den, i den sport som passar än själv, och på sin nivå.

1. Erika - 29 januari, 2015 20:34

Bra artikel! Håller med om att idrott varje dag säkert förbättrar resultaten, men idrotten bör också fokusera på att få alla att gilla och känna sig bekväma i att idrotta. För många elever är idrottn något som måste genomlidas och snarare stjälper än hjälper! (Se detta som ett litet tillägg)