#CharlieHebdo

9 januari, 2015
Av

Den 7 januari 2015 utsattes den franska tidningen Charlie Hebdo för ett terroristattentat – 12 människor blev ihjälskjutna, och ett antal skadades.  Charlie Hebdo är en satirtidning det vill säga en tidning som provocerar och kritiserar samhället ofta med till exempel karikatyrbilder och serier.
Charlie Hebdo är starkt antireligiös och vänster, och skriver artiklar om extremhögern, Katolicism, Islam, Judendom, politik etc.

Attentatsmännen uppges ha ropat ”Allahu Akbar” (”Gud är stor”) och ”vi har hämnats profeten”, skriver Dagens Nyheter.
    Charlie Hebdo utsattes för ett brandattentat i november 2011. Det skedde efter att tidningen hade utkommit med ett specialnummer, då omdöpt till ”Charia Hebdo”, en ordlek med det franska ordet för islamisk lag, sharia, skriver de också.

Det går inte att säga mycket om denna händelse annat än att det är ett fruktansvärt attentat, men även en attack mot yttrandefriheten och det demokratiska samhället. För yttrandefrihet och tryckfrihet är förutsättningar för ett demokratiskt samhälle, och igår förlorade 12 människor sina liv för att ett fåtal bestämt sig för att den inte betyder något. En av de döda journalisterna och illustratörerna i en tidigare intervju med tidningen Le Monde ”Jag dör hellre stående än lever på knä”. Stéphane Charbonnier slutade inte att teckna serier även om både han och tidningen blev hotade.

I Frankrike har människor samlats och demonstrerat för yttrandefriheten. Bland annat en auktion där människor hållit upp sina körkort och identitetskort som ett ”skjut mig med” i tecken på att de står upp för yttrandefriheten, och människorna som igår dog för den. Det har även hållits en tyst minut på offentliga platser i Frankrike idag.

Kommentarer:

  1. Erika - 10 januari, 2015 18:31

    Fruktansvärt dåd, utan pressfrihet hade inte vi på Bladet heller kunnat verka. Imorgon klockan 14 på Sergels torg kommer en fredlig och opolitisk manifestation hållas till minne av offren, och för press- och yttrandefrihet!