Det var 2014 det!

1 januari, 2015
Av

Årskrönika 2014

Efter 31,5 miljoner sekunder, eller 525 000 minuter är 2014 slut. Ännu ett år har gått till historien och det är dags att sammanfatta det.

Vinterspelen i Sotji

kalla

Charlotte Kalla – Sveriges OS-hjälte med ett guld och två silver

Putins praktverk. De olympiska spelen. Han skulle visa världen vad den ryska björnen gick för. Totalt blev spelen lika dyra som dem fem senaste spelen tillsammans. Förberedelserna har kantats av korruption, HBTQ-förföljelse och slavliknande gästarbetare på OS byggnationerna. I Sverige var det också debatt om faktumet att TV3 sände OS, och inte SVT.

Men den 7 februari invigdes vinterspelen iallafall. Invigningen var rejält påkostad, och arenan var i storleksklassen Friends arena. De olympiska spelen följde sedan utan några större incidenter, tack vare det enorma säkerhetsuppbådet. Sveriges första medalj vanns utav längdskidåkaren Charlotte Kalla, ett brons på damernas skiathlontävlingar i längdskidor. Totalt 15 medaljer blev det, och 2 guld. Starkast var längdskidåkarna som fick totalt 11 medaljer. Sett till medaljer var det ett riktigt bra OS för Sverige, det blev fler än man kunnat hoppas på.

Vinter-OS avslutades den 23 februari och lämnade efter sig ett tomrum, speciellt i Sotji, där man i flera år har hört byggmaskiner ljuda, och nu efteråt blev det tyst. Arenorna blev tomma efter att de internationella gästerna lämnat Ryssland.

 

Valåret och kaoset efteråt

2

Ja, det finns många partier att välja på, dessutom i två val i år.

Valåret inleddes i politiskt lungn. I opinionen hade rödgröna övertag och Alliansen gick mot ett nederlag ett halvår innan den ”stora” valdagen i september. Men innan den stora valrörelsen startade hade partiernas valarbetare generalrepetition i EU-valet i maj. EU-valet har lite mer ideologisk prägel och gynnar inte de stora partierna S och M. Efter en minst sagt avskalad valrörelse i april och maj kunde det konstateras att de gröna gjort ett suceé val och blivit andra största parti och dubblat sina platser. Med de säkra korten Isabella Lövin och Peter Eriksson fanns heller inga doldisar som vallokomotiv. Vidare gick också de rosa och de bruna framåt. F! och SD fick en respektive två platser i parlamentet.

Almedalsveckan i Visby i mitten på sommaren var relativt lugn och innehöll inga opinionsvändare. September närmade sig med stormsteg, och efter sommaren startade partiernas valkampanjer på riktigt. Miljoner och åter miljoner av partiernas valkassor pumpades ut på att affischera varenda gata i Sverige, köpa upp varenda tillgänglig minut i reklamen på tv samt att köra stora torgmöten runt om i landet.

Valnatten blev en besvikelse för de flesta partier. Alla utom SD. Ingen ökade speciellt mycket förutom SD. De grönas framgångar i opinionen tidigare under året visade sig inte denna natt när det verkligen gällde. F! kom inte in i riksdagen, men fick ett par procent. Däremot blev det en ny regering, en rödgrön regering efter 8 Alliansår.

Stefan Löfven blev statsminister i Sveriges nya, helt jämställda regering. Sverige erkände Palestina som stat och gjorde en statsbudget. Den 2 december var regeringskrisen ett faktum. SD meddelade att man skulle fälla regeringen i budgetomröstningen dagen därpå, och så blev det. Statsministern utlyste nyval till den 22 mars.

Sen, helt plötsligt i julefriden den 27 december kallar regeringen och Alliansen till en presskonferens. De har enats om att inte rösta ned varandras budgetar, så att SD inte ska få makt. Detta beslut stoppar nyvalet och Löfven kan se fram emot att sitta på statsministerposten fram till september 2018.

 

Skogsbranden i Västmanland

81706310575827952_8913_custom_item

Skogsbranden i Västmanland – den största hittills i Sveriges historia

Det var en av de varmaste somrarna i Sverige. Det var 31 juli 2014. Skogsbolaget Stora Enso genomförde markarbeten på ett kalhygge i ett skogsområde i Surahammars kommun, några mil nordväst om Västerås. Efter lunchtid kom ett samtal till SOS Alarm. Ett 30x30m stort område hade börjat brinna. På kvällen brann 60 hektar. Branden skulle bli den värsta skogsbranden i Sveriges historia. Efter den varma sommaren var löv och pinnar på marken mycket torra, vilket gjorde att branden kunde sprida sig med en skrämmande fart. Brandröken kunde efter några dagar ses i Värmland, och brandlukten spred sig till både Dalarna, Uppland och Stockholm.

När branden inte avtog så beslöt man att begära släckningsplan genom EU från Frankrike och Italien. Tillsammans med de svenska helikoptrarna besköt man elden från luften med vatten. Man bestämde också att samhället Norberg med hela 5000 personer skulle vara redo att evakueras ifall branden skulle sprida sig så långt.

Efter tolv dagar ansåg räddningstjänsten att branden var under kontroll och eftersläckningsarbete påbörjades. 250 personer arbetade med branden den 11 augusti. Utfallet blev att en människa dog, och en brännskadades utav branden. 1200 personer fick evakueras från sina hem. Totalt brann 150 km² i fyra kommuner och branden uppskattas ha kostat 5 miljoner per dygn för själva släckningsarbetet. Sedan får man räkna på hur mycket pengar skogsägarna förlorat genom uteblivet timmer och för husägarna vars hus har brunnit upp.

Efter branden har länsstyrelsen i Västmanland startat en process för att göra hela brandområdet till ett naturreservat för att skydda den numera unika naturen, och mark har köpts upp från skogsägarna. Tanken var att skydda de djurarter som idag lever i brandområdet, och den speciella miljön som kommer att bildas när nya träd och växter ska växa upp.

 

In memoriam 2014:

nils horner

Nils Horner, utrikeskorrespondent för SR – en av de som lämnat oss under 2014

 • Alice Babs (1924) – 11 januari
 • Nils Horner (1962) – 11 mars
 • Malik Bendjelloul (1977) – 13 maj
 • Christian Falk (1962) – 24 juli
 • Robin Williams (1951) – 11 augusti
 • Brasse Brännström (1945) – 29 augusti
 • Bengt Saltin (1935) – 12 september
 • Kim Anderzon (1943) – 24 oktober
 • Klas Ingesson (1968) – 29 oktober
 • Emy Storm (1925) – 24 november

Gott nytt år! Ses 2015!

Kommentarer:

 1. Erika - 3 januari, 2015 17:06

  Bra årssammanfattning! :)