Dagens Nyheter fyller 150 år!

23 december, 2014
Av

”Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1964. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.”

Denna filosofiska text startar DN varje morgon. I dag fyller tidningen 150 år. Med knappt 800.000 läsare varje morgon är DN Sveriges största morgontidning, och tredje största tidning totalt efter Metro och Aftonbladet.

Under de 150 åren som DN varit verksam har mycket förändrats. De senaste 20 åren har varit mest omtumlande för tidningen. 1996 skapades DN.se, idag en av Sveriges största nättidningar. 2004 bytte man till ett nytt, mer lättläst tidningsformat. DN:s egen webb-tv kanal startade för några år sedan, och de senaste åren har många läsare gått över från papperstidningen till att läsa tidningen digitalt på surfplatta eller mobil. Frågan är om DN håller 150 år till, så att de får fira 300 år?

Igår kväll bjöd DN, för att fira de första 150 åren, på stor fest för kultureliten i stadshuset. Höjdpunkten på kvällens firande var Sveriges största fyrverkeri, över Riddarholmsfjärden i Stockholm. Stockholmarna hade samlats den kalla decemberkvällen, men det var inte förgäves. Smällarna avlöste varandra och stockholmshimlen fylldes av ett lysande ljushav i regnbågens alla färger. Showen varade i knappt 10 minuter, men många fyverkerier hanns med att skjuta. Ljudet från fyverkerierna hördes definitivt över hela staden.

För att fira 150 år hade sportredaktionen på DN satt ihop en jury över cheferna på sportredaktionen. Uppgiften var att göra en lista över Sveriges genom tiderna största idrottare. Vinnaren blev den tidigare legendariske tennisspelaren Björn Borg (som nu har ett eget underklädesmärke). Zlatan, som blev tvåa, var enorm besviken efter andraplatsen. ”Att komma tvåa är som att komma sist” säger Zlatan i ett uttalande till DN. Här finns hela listan.

 

image image image image

Grattis DN, 150 år!

Comments are closed.