Lucia – glädje eller pina?

15 december, 2014

10689433_10205786813658026_3154817934101176469_nDecember är en månad som är stressig och fyllt med saker som MÅSTE göras. Ett sådant är Lucia. Jag har precis varit på min lilla kusins lucia på förskolan. ”Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt gläns av din fägring…”, ja, alla vi har väl hört eller sjungit dessa rader. Idag var det dags för mig igen.

Helt enligt traditionerna har förskolan ordnat med ett luciatåg tidigt på morgonen med nyvakna, förvirrade och mycket ledsna barn. Vill de verkligen vara med? Eller är det fröknarna som vill? En av barnen stor gråter, verkar rädd för mörkret. Det måste ju vara släckt för stämningens skull. För vem är stämningen egentligen? Inte är det för de små stackars barnen iallafall. Föräldrar, syskon, far- och morföräldrar och kusiner står och hejar på. Mobiler är framme och man nästan knuffar omkull varandra för att få den bästa vinkeln. Man hör fröknarna sjunga för fullt men inga barn hörs? En av pojkarna drar i den andra pojkens strut för han har ingen, vilket orsaker en mindre katastrof. Och då ska ni veta att det här är inte första gången jag är på min kusins förskola för att titta på deras luciatåg. Men scenen är detsamma! Varför går jag dit egentligen? Min lilla kusin ser mig inte ens…

Efter allt strul med tåget är det dags för fika. Barnen kryper ihop hos sina föräldrar och är inte ett dugg intresserade av vad som händer runtomkring :( Några av de vuxna verkar vara stressade, kanske är de sena till jobbet? Så åter igen till för vem är detta?

På fredag (i skrivande stund är det om några dagar) är det dags för mig att gå på Lucia på Södertörns friskola. Detta är första gången för mig. Jag kan redan känna att det är en av de stora sakerna som händer bland musik och drama-eleverna. Ett luciatåg med ca 100 elever. Vad väntar oss? Glädje eller pina? Det får vi se.

Kort fakta om Lucia:

Lucia var en ung kvinna från ön Sicilien utanför Italien. Hon kom från en rik familj. När hon var liten var hon mycket intresserad av kristendomen. Och det var inget bra för hon levde i slutet av 200-talet, för det var straffbart att vara kristen på den tiden. Hon tänkte aldrig gifta sig och så skulle hon ge bort allt hon ägde. Men hennes familj lovade bort henne till en man. Lucia gav bort sin hemgift och då blev hennes fästman arg och skvallrade att Lucia var kristen. Det hela slutade med att Lucia avrättades med svärd.

Det finns flera olika berättelser om Lucia.

1. Gunilla jansson - 15 december, 2014 16:44

Hej!
    Hoppas det blir glädje ikväll. Tänkte gå och se mitt brorsbarnbarn
    i Luciatåget.
    ”faster” Gunilla

2. Erika - 3 januari, 2015 17:00

Jättebra och intressanta tankar!