Stoppa spridningen av HIV #mh14

7 december, 2014
Av

t697vvra_400x400Den 8:de december stiger Kodjo, Petter och Linnea Henriksson in i glasburen på stora torget i Uppsala. Årets insamling går till att stoppa spridningen av HIV.

För er som inte vet vad HIV är

HIV är en förkortning av  humant immunbristvirus, viruset angriper immunförsvaret, det gör att man blir mycket känslig för infektioner. Följdsjukdomen är AIDS. Det finns fortfarande inget botemedel för HIV, men det finns bromsmediciner. Det första dödsfallet man vet om var en engelsk sjöman, 1959.

HIV kan överföras:

  • genom oskyddade anala, vaginala och orala samlag,
  • vid kontakt med smittat blod (det HIV-positiva blodet måste dock in i ett främmande blodomlopp omgående för att HIV ska kunna överföras),
  • via återanvända injektionsredskap,
  • från en gravid kvinna till hennes barn under graviditet, förlossning eller, senare, under amning,
  • via blodtransfusioner och organ- och spermadonationer.
    (taget från Wikipedia)

6000 människor smittas av HIV varje dag, det är en person var 15:de sekund. Majoriteten av de HIV-smittade lever i länderna söder om Sahara, t.ex Sydafrika, Nigeria och Mozambique. Skådespelaren och komikern William Spetz kommer vara musikhjälpens resande reporter och direktrapportera från Mocambique.

Under 80-talets Sverige spreds HIV och blev till en epidemi som spolade bort många unga människor. Sjukdomen kallades Bögpesten i och med att den största riskgruppen var homosexuella män. Eftersom man ofta hade flera olika sexpartners spreds sjukdomen fortare.  Jonas Gardells berättar om detta i sina böcker Torka aldrig tårar utan handskar. 

Jag tror att många ofta glömmer att HIV och AIDS fortfarande är en aktuell sjukdom och inte historia som hör hemma på 80-talet. Det effektiva bromsmedicinerna som är tillgängliga i västvärlden, är antagligen mycket svårare att få tag på i Afrika. I de fattigaste delarna kan sex vara priset för mat, och flickorna – som drabbas värst – berättar på grund av skam inte om för någon att de har HIV, och får därför inte tillgång till bromsmedicinerna.

Det är bra att detta uppmärksammas nu. Vi kan alla hjälpa till i skapandet av en bättre värld, och ibland behöver man informera igen om HIV, och AIDS för att folk ska förstå att det inte är så långt bort som de tror.

Beskrivning av musikhjälpen: (hämtat från Sveriges radio)

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. I en vecka, sammanlagt 144 timmar, sänder vi direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Flow för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof; det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

 

 

Comments are closed.