Valet 2014: Sagan om ett parti, Sverigedemokraterna

13 september, 2014
Av

VAL 2014

Här är den sista delen i sagan om partierna. Förra delen handlade om Miljöpartiet och nu är det dags för Sverigedemokraterna

DEl 4 AV 4: SVERIGEDEMOKRATERNA

Många anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Sverigedemokraternas mest prioriterade fråga är invandringen. Sverigedemokraterna anser att man hårdare ska kontrollera vilka som kommer in i Sverige.  Partiledaren Jimmie Åkesson säger dock att partiet inte är rasistiskt.

Partiet har den senaste tiden fått brottats med rykten om järnrör och rasistiska personer.

På 90-talet fanns det ett parti som hette Ny demokrati. Ny demokrati liknar lite dagens Sverigedemokrater. På 90-talet var det en stor finanskris. Idag är det en finanskris. Sverigedemokraterna och Ny demokrati är typiska krispartier.

Partierna kommer till när folk är missnöjda med politikerna. Man är missnöjd med hur samhällef ser ut och vill ha en förändring. Efter den lågkonjuktur i ekonomin som har varit är det lätt att krispartier skapas. Arbetslösheten ökar och man får mindre pengar i plånboken. Denna ilska mot samhället fångar Sverigedemokraterna upp och skyller på invandrare. Att invandrarna kommer hit och tar svenskarnas jobb. De som röstar på Sverigedemokraterna är inte rasister, de är bara personer som vill ha något nytt. Det är vanliga människor som röstar på SD.

Sverigedemokraterna har stort stöd ute i landsbygden. Där är det lättare att ekonomiska kriser slår hårdare. Företag på landsbygden har färre kunder, och de har oftast längre sträcka för att transportera sina varor till kunderna. Det gör att de har större risk att gå i konkurs, och då förlorar arbetarna jobbet.

Sverigedemokraterna har många vänner i Europa. I Norge har precis Fremmskrittspartiet tagit plats i regeringen. I både Grekland och Ungern är det ett parti som motsvarar SD som leder regeringen. Krispartier finns över hela Europa.

Sverigedemokraterna skulle inte vara någonting utan Jimmie Åkesson. Jimmie har varit partiledare i 9 år nu, och snart är det dags för honom att lämna över stafettpinnen till nästa generation. Det kan bli ett problem för SD. Man behöver en trygg och bra partiledare, och när det gäller SD är det inte lätt att hitta. Partiledaren måste vara fri från rasiståsikter och ha ett rent förflutet.

Det farliga med främlingsfientliga partier är att de “normaliseras”. Att de blir mer likt de andra partierna och att “rasiststämpeln” försvinner.

Kommentarer:

 1. Ian Malmström - 13 september, 2014 15:43

  Jag hoppas verkligen att denna artikel inte var menad att vara objektiv, då det osar flera mil av personlig stämpel på verkligheten. Det är ju trevligt att du faktiskt poängterar att folk som röstar SD inte nödvändigtvis är rasister, men att bara säga att de använder missnöje och kanaliserar denna mot invandrare är enligt mig en mycket onyanserad verklighetsanalys. SD må lägga mycket fokus på integrationspolitiken och invandring, men detta fokus mynnar enligt mig från en blandning av Missnöje (som du sa) och en observation att integrationen i Sverige är i kaos och att vi har ett mycket segregerat samhälle. Jag tror nog att de flesta kan stå bakom påståendet att Integrationen är fallerande, så det är inte något som endast SD tycker.

  • Jacob - 13 oktober, 2014 21:43

   Frågan är när Jimmie Åkesson gick med i SDU eller Sverigedemokraterna på 80 talet om han var helt korkad och tänkte att ett parti som hade hakkors i bakgrunden när de demonstrerade och hade massa vit-makt & Nazistisk orienterad politik skulle vara väldigt demokratiskt och vara ett parti med nolltollerans för rasism? Eller var bara Jimmie Åkesson rasist? Jag tror snarare på rasist.
   De har fortfarande väldigt rasistiska och pucklade politiker som t.e.x nuvarande Sveriges Vice Vice talman (Björn Söder), som säger att Islam är vår tids rasism, och även sagt att Homosexualitet inte är normalt.
   Om du allvarligt tycker att SD är ett parti med ”nolltollerans” Läs på lite om deras politikers pucklade uttalanden.
   Det kanske inte står i deras partiprogram att de är rasister, men lyssna på vad deras politiker säger och du kommer märka att de är det.

   SUR MILJÖPARTIST