Valet 2014: Sagan om ett parti, Socialdemokraterna

10 september, 2014
Av

Nu kommer andra delen i sagan om partierna. Första delen är om Centerpartiet. Näst på tur kommer Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

DEL 2 AV 4: SOCIALDEMOKRATERNA

Socialdemokraterna är ett av Sveriges första parti. Socialdemokraterna har varit i regeringen 18 gånger. Socialdemokraterna har haft egen majoritet i Riksdagen en gång, 1940. 3 gånger har man låtit andra partier sitta i regeringen.

Miljöpartiets förre språkrör Maria Wetterstrand berättar i sitt sommarprat i P1 för några år sedan att hon har fått förklarat den socialdemokratiska självbilden: “Socialdemokraterna är som fotbollslaget Sleipner från Norrköping. Sleipner vann Allsvenskan en gång, 1937, och fansen ser allt sedan dess som en svacka. Socialdemokraterna hade en gång egen majoritet i riksdagen, 1940, och socialdemokraterna ser allt sedan dess som en svacka”.

Socialdemokraternas stöd har minskat nästan oavbrutet sedan 1940. Socialdemokraternas problem är ungefär samma som Centerpartiet. Kärnväljarna minskar. Socialdemokraternas kärnväljare var förr mer arbetare, som jobbar för ett större företag som tex. en bilfabrik. Socialdemokraterna hade då koppling till facket och skulle göra så att arbetarna fick större rättigheter.

Socialdemokraterna har dock lyckats anpassa sig bättre till det nya politiska klimatet än centerpartiet. Man är med och styr i många av Sveriges kommuner, och har relativt stort stöd i landet. Man har hittat sin ståndpunkt i flera stora frågor. Men ännu fler frågor kvarstår. Var står Socialdemokraterna i frågan om vinster i välfärden? Hur ska skolproblemen lösas? Hur ska vi få fler i arbete. De senaste åren har inte socialdemokraterna lanserat särskilt många nya förslag. Man har haft taktiken håll tyst så löser det sig, och det har fungerat. Frågan är om det fungerar i framtiden. Om man bildar regering i höst går det absolut inte att vara tyst, då man måste göra sina väljare nöjda.

Socialdemokraterna gör gång på gång katastrofval. EU-valet 2009 hamnade Socialdemokraterna på nya bottenrekord. Även 2010 förlorade Socialdemokraterna mycket mark, och gjorde sitt sämsta val någonsin. Påföljden blev att partiledaren Mona Sahlin avgick. Även i årets EU-val fick man dåliga siffror. Resultatet blev något under 2009 katastrofval. Siffrorna från opinionsmätningar visar också att Socialdemokraterna i höstens val kommer att hamna under dem rekordlåga siffrorna 2010.

Därför är min dom till Socialdemokraterna att de är troligtvis på väg ned i graven. Det går inte lika fort för Socialdemokraterna som för Centerpartiet, men de är båda på väg åt samma håll.

NÄSTA DEL: MILJÖPARTIET

Comments are closed.