Valet 2014: Sagan om ett parti, Centerpartiet

9 september, 2014
Av

Sagan om partierna börjar här, i Centerpartiet. Vi fortsätter sedan med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Denna serie innehåller alltså 4 delar, som handlar om 4 av våra 8 riksdagspartier.

DEL 1 AV 4: CENTERPARTIET

Centerpartiet hette tidigare Bondeförbundet. Bondeförbundet var som det låter ett parti för bönder. 1917 tog Bondeförbundet plats i Sveriges riksdag för första gången.

Att Centerpartiet för 30 år sedan hade en statsminister är det kanske inte alla som märker av idag. Torbjörn Fälldin (C) har varit statsminister under tre mandatperioder på 70-talet och 80-talet. Då hade partiet sina glansdagar. Idag ligger Centerpartiet på gränsen till att åka ur riksdagen. Anledningen till det är att det finns inte lika många bönder kvar i Sverige. Sverige är inte det jordbruksland vi en gång var. Idag finns det stora maskiner som gör jordbruket mer än dubbelt så snabbt som en människa. När maskiner gör saker snabbare och mer, behövs det inte lika många bönder. Det gör att centerpartiet tappar sina kärnväljare.

Centerpartiet är ett rikt parti. I valet 2014 är valkassan så stor som 70 miljoner. Miljöpartiet är ungefär lika stort som centerpartiet i Riksdagen. Miljöpartiet satsar 20 miljoner. Anledningen till att centerpartiet är så rika är att de tidigare ägde ett stort antal lokaltidningar. Centerpress hette företaget som skötte tidningarna. Senare sålde man tidningarna för att få pengarna.

Jag tror inte att centerpartiet har någon framtid inom rikspolitiken. Man har svårt att hitta några profilfrågor. Man har försökt sno miljöfrågorna från Miljöpartiet, men det försöket lyckades inte. Man försöker också hålla kvar vid landsbygdsfrågor, men landsbygden är en för liten fråga för rikspolitiken. Det har också varit en konflikt mellan det nya och det gamla centern. Den nya “innerstads”-centern är nyliberala och vill att centerpartiet kommer bort från landsbygdsfrågorna, och satsar mer på andra frågor, tex. miljö och energi. Det gamla, och mer traditionella centerpartiet är mer landsbygdsfolk som vill behålla landsbygden och jordbruksfrågor som profilfråga.

Däremot tror jag inte att det är kört för centerpartiet, de har fortfarande en stor chans att lyckas i kommunpolitiken i landsbygdskommuner. I många av dessa har centerpartiet stort stöd, som de lär behålla det stödet även i framtiden. I mindre kommuner är det lättare att partiet kan profilera sig i speciella frågor.

NÄSTA DEL: SOCIALDEMOKRATERNA

Kommentarer:

  1. Erika - 16 september, 2014 17:48

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyliberalism
    Nej, Centerpartiet är väl inte nyliberala.