Europa går till valurnorna!

23 maj, 2014
Av

europaparlamentet

Om några dagar, söndagen den 25 maj går svenska folket till valurnorna samtidigt som resten av Europas 391 miljoner invånare. Det är världens näst största demokratiska val. Det största hölls i Indien för några månader sedan. Men det är inte med lätthet européerna går till val. Nästa mandatperiod står inför stora utmaningar. Några saker som parlamentet måste lösa under nästa mandatperiod är klimatkrisen, den ekonomiska krisen och flyktingströmmarna som kommer in i EU.

EU startades efter andra världskriget för att ena ett splittrat Europa. Fler och fler medlemmar strömmade till och idag består 28 länder. Och flera länder, som Island, Turkiet och Serbien står på tur för att bli EU-medlemmar.

Men EU är inte helt enat idag. EU kommissionens ordförande, José Manuel Barrosso presenterade i ett tal “Europas förenta stater”, ett kontroversiellt förslag som först väcktes på 1800-talet. Tanken är att Europas länder ska gå samman efter en USA-modell där alla länder blir små självstyrande stater. Landet Europa kommer att ha en gemensam valuta, euron, och bland annat en gemensam utrikespolitik. Men detta har kritiserats kraftigt från flera medlemsländer. Staterna inom unionen kommer att förlora sitt självbestämmande, kulturen och språken kommer att dö ut. Om EU blir ett land får framtiden utvisa.

2012 delades också Nobels fredspris till EU. Det kritiserades av många för att EU inte gör tillräckligt, bland annat när det gäller flyktingar som kommer till Europa.

En annat sak som kan skaka EU är om Storbritannien går ur. Flera partier i Storbritanniens parlament har kritiserat EU kraftigt och verkat för att gå ur EU. Om Storbritannien går ur EU kommer det få kraftiga efterverkningar. Storbritannien var ett av de länder som startade unionen för 60 år sedan. Om grundarna hoppar av kommer förtroendet minska kraftigt.

Idag blåser det kalla vindar i Europa. Främlingsfientliga partier går framåt i opinionsundersökningarna i flera länder. Ska Europa vara ett föredöme när det gäller mänskliga rättigheter och flyktingmottagare, eller ska vi låta rasisterna, facisterna och nazisterna ta över? Valet är ditt!

Men söndagen den 25 är det alltså dags. Ska EU gå mot än mer stängda gränser, en fördjupad ekonomisk kris och en fortsatt global uppvärmning, eller ska EU vända och öppna gränserna, lösa den ekonomiska krisen och stoppa den globala uppvärmningen. Valet är ditt, rösta den 25 maj!

Kommentarer:

 1. Erika - 25 maj, 2014 18:43

  Måste bara påpeka att alla Europas länder inte har val den 25 maj. Englad och Nederländerna hade den 22 maj, Tjeckien och Irland den 23, Slovakien och Tjeckien (Tjeckiens val sträcker sig över två dagar) den 24, och resten av EU:s länder den 25 maj. Annars jättebra skrivet! :)

  Källa: http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/

  (Eller så var det bara jag som missuppfattade dig?)

  • Oskar - 25 maj, 2014 21:33

   Erika! Jag menar ändå att den stora massan har valet den 25/5. Och Englad verkar vara ett glatt land :). Är dem med i EU?