Lättläst och tilltalande – KROPPSPANIK

13 april, 2014
Av

kroppspanikSKÖNHET. Smaka på ordet och försök beskriva det. Gick just en propp i din hjärna? Jag är ledsen, det hände även mig.

En orkan fylld av skönhetsideal, smink-videos på Youtube, bantning, objektifiering, dubbelmoralen om att alla är vackra eller de lite djupare tankegångarna som Vad är skönhet? eller att skönheten sitter på insidan svepte just förbi och stal all sinnesro jag hade. Vad jag vill komma fram till är att ordet ”skönhet” är svårt att få grepp om. Som ett enda stort recept. Det måste delas upp i allt mindre bitar för att kunna följas och experimenteras med. Ingredienser med olika smak och ursprung, saker att ersätta dem med efter personligt tycke och smak, till sist vad som enligt matlagningens alla regler är ”en fin balans”. (Sedan allt snack om naturliga råvaror och vad som är hälsosamt och inte, vilket skiftar från år till år, men där kommer vi in på skönhetsideal igen.)

Ni förstår säkert vad jag menar. Skillnaden är bara att det (förhoppningsvis) inte är hela världen ifall du inte kan eller gillar att laga mat. Men en kropp har du. Och den är inte så komplicerad som man kan tro, förrän man börjar dra in andras åsikter och ideal. Jag har läst boken ”KROPPSPANIK” av Julia Skott, journalist och skribent. Hon har blivit mycket uppmärksammad och hyllad för sitt projekt ”Kroppsbilder” där personer i alla former och storlekar fått skicka in bilder på sina kroppar. Detta för att visa hur olika kroppar kan se ut, och att det endast är en bråkdel av oss som uppnår de ideal vi dagligen matas med. Det är en otroligt viktig bok. Men att ta med i beräkningen är att innehållet inte alltid verkar helt objektivt, Julias egna åsikter kan ibland förväxlas med ren fakta. Du kommer helt säkert få dig en tankeställare i alla fall.

I ”KROPPSPANIK – fett, lögner och sjukt onödig ångest” (2013) gör Julia ämnet mer strukturerat. Hon tar humoristiskt, ilsket och rakt på sak upp frågor som: Varför fungerar inte BMI? Hur mycket onödig tid lägger vi ner på att väga oss? Innebär övervikt alltid dålig hälsa? Hur blir tjocka personer bemötta i vården? Varför är nästan alla tjocka karaktärer i filmer roliga, och har aldrig sex? Jag inser hur tabu det är att ens använda ordet ”tjock”.

Boken har fått mig som femtonårig tjej att inse saker. Att jag själv har fördomar, och att det som jag kallar ”mina egna åsikter” faktiskt har grundats av samhället jag är uppväxt i. Hade jag tyckt smala kroppar var de vackraste ifall en fet kropp varit normen?

Här kommer vi också in på en annan sak: positiv särbehandling. Ideal har kommit och gått genom åren. Ibland ska man vara mager, andra gånger vältränad och smal, och nu har även ”kurvig” fått en plats på listan. Men det är inte mer okej för det. Att utbrista ”Tjejer ska ha hull!” eller ”Kurviga tjejer är mycket snyggare än smala!” i tron om att ge tjejer bättre självförtroende är bara onödigt, för byter du plats på ”kurvig” och ”smal” får det en helt annan klang.

Förresten, vad är egentligen en kurvig kropp? Jag kan omöjligt vara den enda med uppfattningen att en sådan kropp är lika svår att uppnå som en smal. För den sortens kropp det pratas om brukar ofta vara en kvinna med stora fasta bröst och breda höfter. Magen ser egentligen rätt platt ut i förhållande till höfternas och bröstens storlek, trots att de flesta kvinnor (ja, även smala) har en mage som putar ut en bit i profil.

Sen handlar skönhet inte bara om kroppsform utan även om hår (av någon anledning anses man konstig och rebellisk om man inte vill ha långt hår, som i många fall inte är så tjockt och böljande som man önskar), hy, utstrålning och allt vad ”naturlig skönhet” innebär. Men det får bli en annan artikel.

Det finns oändligt många citat som uppmuntrar till kroppskärlek och lika många som uppmuntrar till att förändra din kropp, men kom ihåg: oavsett hur du ser ut eller hur mycket du väger kommer du ha dåliga dagar. Så ta på dig den där undangömda magtröjan och låt magen få lite vårsol på sig.

5owl

”KROPPSPANIK – fett, lögner och sjukt onödig ångest” får 5 av 5 ugglor

 

Comments are closed.