Ska man jämföra skolor?

9 april, 2014

Sverige är ett land som är ganska udda när det kommer till skolan. Vi är ett av de enda länderna i världen som ger gratis mat till eleverna. I Sverige har vi också många estetiska ämnen: musik, idrott, bild, textil- och träslöjd och hemkunskap. Musik och idrott är det många andra länder som har, men bild och slöjd är Sverige nästa ensamma med.

De länder som ligger i toppen i PISA-testen är asiatiska länder. Shanghai ligger i toppen i alla tre kategorier: matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Sverige har väldigt många skillnader med Shanghai. I Shanghai har man inga estetiska ämnen som bild och slöjd. Man lägger heller inga pengar på mat till barnen, det får de ta med sig själva. I Shanghai är det också ett helt annat klimat. I Shanghai hjälper skolorna de duktiga eleverna istället för de som ligger efter. Många av de duktiga eleverna går dessutom extrakurser på kvällar. Det har förekommit att unga har fått depression och tagit livet pga all press i skolan och från föräldrarna.

I Sverige har vi inte så stort problem med att elever tar livet pga skolan. Sverige ligger på andra plats i listan över världens lyckligaste folk. Kina, där Shanghai ligger kom på 93 plats. I Sverige tränar man också på andra saker än vad man gör i tex. Shanghai. I Shanghai lär man sig mest fakta, årtal, personer, sätt att räkna. I Sverige ska man fokusera på att kunna resonera, dra slutsatser och jämföra.

Sverige är bra på estetiska ämnen, det är kanske förklaringen till att vi ligger lågt i PISA-testen. Sverige är väldigt bra på musik, Sverige skapade Spotify, vi har många artister som är väldigt stora utomland, Avicci, Robyn, Swedish House Maffia och Lykke Li. Sverige är också bra på slöjd, jag säger bara dalahästen. Sverige är också bra på idrott, vi får många medaljer i OS, och i listan över de länder som vunnit flest medaljer i OS genom tiderna ligger Sverige på 9:e plats.

Jag tycker inte att Sverige har den bästa skolan, jag tycker absolut att man borde satsa mycket mer på skolan. Jag tycker också att det är bra att vi har estetiska ämnen, där man kan vara kreativ, och inte ha så stor press på sig.

PISA, är ett väldigt dåligt sätt att mäta skolors resultat. Olika länder och olika länder satsar på olika saker. Jag tycker att man borde sluta att jämföra skolor och länder, det är som att jämföra äpplen och päron.

Ibland måste man också fråga sig, är det nödvändigt att mäta och testa allt. Ibland kan det vara bra att leva i ovisshet. Eller?