Mandarin på schemat

1 april, 2014
Annelie framför tecknet för Kina, mittens rike

År 2011 kom utbildningsminister Jan Björklund med förslaget att införa det kinesiska språket mandarin som ett alternativt språkval istället för franska, spanska och tyska, eftersom att Kina är ett av de land med störst ekonomi. Han ser framför sig att Sverige även kommer att kunna göra kulturella utbyten med Kina. En sådan ändring i utbildningsplanen tar tid, och eftersom kinesiskan är uppbyggt av ett teckensystem tar det även längre tid att lära sig och kursplanen för moderna språk behövde anpassas efter det. Att utbilda fler lärare var också ett stort behov.

Nu är året 2014 och Södertörns friskola har blivit utvald till testskola för den nya kursplanen i mandarin. Eleverna som till hösten 2014 börjar på skolan kommer att få läsa mandarin vid sidan av de andra språken. Eftersom att det inte har blivit officiellt bestämt tyckte skolan att det var bra för eleverna att läsa de andra moderna språken också. De eleverna som går i sjuan, åttan och nian det året kommer också få en chans att läsa mandarin, men då utanför skoltid parallellt med engelska och matematiksfördjupning.

Södertörns friskola har länge haft problem med disciplinen på eleverna, och lärarna också för den delen. Skolans styrelse vill få individerna på denna skola inspirerade av Kinas fantastiska ordning, och hoppas på bra resultat i framtiden.

Under höstterminen 2014 kommer ”Projekt Kina” också att dra igång. Skolledningen har beslutat alla ämnen kommer att vara influerade av Kina.

”Våra elever har ingen bra koll på världens folkrikaste land. Nu när kontakten med Kina inom svenska företag ökar kan det vara bra att väcka intresset för Kina hos våra elever” säger skolans rektor Bo Hiort.

Skolans historia- och religionsundervisning kommer helt att inrikta sig på Kina och dess bakgrund samt kultur. I bilden och slöjden kommer man enbart sikta in sig på kinesisk konst och hantverk. Syslöjdsläraren Annelie Freedman säger att hon tycker att det ska bli roligt och intressant att jobba med Kina inom textilslöjden.

Det ska verkligen bli jätteroligt. I årskurs sju kommer vi att sikta in oss på korsstygn. Varje elev kommer att få brodera ett kinesiskt tecken. Åttorna kommer som vanligt att sy kläder, men med Kina som inspiration” säger hon och håller upp en blus sydd av kinesiskt tyg.  ”I Kina kan barnarbete förekomma inom textilindustrin och för att hjälpa de kinesiska barnen tänkte vi att vi kan skicka våra arbeten till Kina som en demonstration”.

Bildklasserna kommer att ägna sig åt kinesisk konst som handlar mycket om bildskrift. Gp-klasserna kommer antagligen att arbeta med likheter och skillnader mellan Sverige och Kina. Man kommer även att försöka få kontakt med en kinesisk klass, och diskutera med dem. Eftersom att det är val i Sverige den 14 september kommer vi också att arbeta med det politiska läget i Kina. Ett antal nobelpristagare härstammar ifrån Kina och Nv-klasserna kommer att fördjupa sig i dem och deras insatser. Musikklasserna kommer att ägna sig åt Pekingopera och eventuellt sätta ihop en egen pjäs i slutet av läsåret.

Det kommer att bli ett spännande och roligt projekt som jag och säkert många fler ser framemot. Dessvärre kan det finnas en risk att Södertörns friskola förlorar elever eftersom flera kan tappa intresset när de kommer behöva läsa ett tredje språk. Men jag tror inte att man behöver oroa sig för det, det finns säkert många som ser framemot att lära sig kinesiska. Vi hoppas på en bra kontakt med Kina framöver!

1. Bo Hiort - 1 april, 2014 10:07

Äntligen!
    Nu kan vi på allvar börja utveckla skolan i rätt riktning. Lyckas vi med detta kan vi ta nästa steg och då räknar jag med att inom några år blir mandarin det enda tillåtna språket på skolan.

Bo Hiort, rektor

• Inez - 1 april, 2014 15:33

Vi får hoppas på gott resultat!