Aktion KLIMAT del 4

24 mars, 2014
Av

Som ni alla vet är vårt klimat på jorden hotat. Ni har säkert hört talas om växthuseffekten och att isarna på Arktis smälter. Vi människor åker bil och bygger stora fabriker som släpper ut stora mängder giftiga gaser. Nu kanske du undrar vad du kan göra åt saken, men faktum är att om alla tar sitt ansvar och gör sitt bästa för miljön blir det en Public domain image, royalty free stock photo from www.public-domain-image.comförändring. Vi måste agera någon gång så varför inte göra det nu?

I  en undersökning från 2011 om jeanstillverkning visade det sig att de dyrare jeansen (som man lätt kan tro) fick dåliga betyg. Lee, 7 For all mankind, Wrangler osv ville inte ställa upp på undersökningen. De ville inte svara på frågor och de ville inte att någon skulle komma och undersöka deras fabriker. Då funderar man ju över vad det är dem försöker dölja. De företag som hamnade i topp var de företagen med de billigaste jeansen, H&M, Jack and Jones, Zara. Eftersom att de är så framgångsrika och stora företag har de råd att kontrollera sina underleverantörer, och ställa större krav på dem. Visste ni att det i ett par jeans kan finnas ca 100 st olika kemikalier? Hur känner ni inför det? Själv tycker jag att det känns lite obehagligt att sitta i mina Levi’s-jeans och veta att många människor kan lida av svåra sjukdomar för att vi i västvärlden ska kunna köpa nya kläder varannan vecka.

Jag googlade lite på hur man kan slita sina egna jeans och jag hittade en blogg om en tjej. Hon sa att hon brukade slita sina jeans med Klorin. ANVÄND INTE KLORIN! Klorin är farligt för vattenlevande varelser och naturen har väldigt svårt att bryta ner det.

Eftersom det nuförtiden är viktigt att återanvända saker för att spara på våra resurser, är det väldigt osmart att köpa jeans som redan är slitna. Istället för att köpa halvt trasiga jeans, köp jeans i bra kvalitet och om du nu verkligen vill ha slitna eller trasiga jeans, slit dem själv. Du kan klippa egna hål i dina jeans och kanske använda sandpapper till slitningen. Men jag tycker att du ska fråga dig själv: Hur viktigt är det att dina jeans är snygga när tusentals människor dör under tillverkningen? Kan du ha det på ditt samvete?

Av: Michaela Berkowicz och Inez Sigvardson

Comments are closed.