Aktion KLIMAT del 3

17 mars, 2014
Av

Som ni alla vet är vårt klimat på jorden hotat. Ni har säkert hört talas om växthuseffekten och att isarna på Arktis smälter. Vi människor åker bil och bygger stora fabriker som släpper ut stora mängder giftiga gaser. Nu kanske du undrar vad du kan göra åt saken, men faktum är att om alla tar sitt ansvar och gör sitt bästa för miljön blir det en förändring. Vi måste agera någon gång så varför inte göra det Papierosa_1_ubt_0069nu?

Är du en av de 1,2 miljoner som spenderar många timmar per år på att göra något så onödigt som att förstöra sina lungor, garantera sig själv en för tidig död och framför allt förorena vår kära planet. Jag pratar om rökning. För rökning är inte något som bara du lider av utan hela vår jord påverkas av rökning.

Visste du hur mycket tid och pengar du förlorar på att röka? Säg att du röker 3 paket cigaretter i veckan, det vill säga 60 stycken, och varje cigarett tar 7 minuter att röka. Gör du detta i ett helt år motsvarar det 16 dygn, eller nästan ett helt jullov! Skulle du offra ett jullov för att röka? För att inte tala om alla pengar du går miste om, vi använder oss av ovanstående exempel. Tre paket i veckan skulle kosta dig 600 kronor i månader, du kanske inte ens får så mycket i månadspeng. Du hade kunnat ha Spotify Premium, World Of Warcraft och Netflix varje månad, och ändå har mer än hälften över! Tänk på det.

Många är bara medvetna om de negativa följder rökning har på enskilda individer och inte vilken påverkan det har på klimatet. För bara under tiden vår välanvända tobaksplanta drivs upp används stora mängder av bekämpningsmedel och kemiska gödningsmedel. De här bekämpningsmedlen har så många negativa påverkningar. Flera av de bekämpningsmedlen som används vid tobaksplantans odling i U-länder är förbjudna här i västvärlden och av mycket bra anledningar då många odlare blir sjuka av dem. Sedan blir det ju så att bekämpningsmedlen rinner ut i jorden och förgiftar grundvattnet som sedan används av invånarna i städerna nära tobaksodlingarna.

Men det är inte bara de medel som används vid odlingen som skadar odlarna, utan nikotinet i tobaksplantorna kan även absorberas genom händerna. Så när tobaksodlarna tar i plantorna med händerna riskerar de att drabbas av green tobaco sickness. Marken som tobaken odlas på skulle kunna användas till att odla vettigare saker som till exempel mat. I Malawi till exempel används 183 052 hektar till tobaksodling men bara 3% av jordbrukarna ägnar sig åt att odla tobak.

Det var odlingen, sen ska plantan skördas och torkas. När tobaksbladen ska torkas i cirka en vecka över eld behövs stora mängder ved. För att torka ett kilo tobak behövs  7,8 kilo ved. Sen ska tobaken förpackas i lådor som görs av just träd. För att bara förpacka 300 cigaretter behövs ett helt träd. Under denna process försvinner stora mängder träd, närmare bestämt 200 000 hektar per år.

Sen räknar vi lite utsläpp för transporter till Sverige, men miljöförstöringen cigaretterna orsakar är inte över. För i en cigarett finns cirka 4000 kemikalier, och vad gör vi med de här kemikalierna? Jo vi andas ut dem! Ut i vår vackra natur. Sen brukar vi slänga cigaretten på marken och gå vidare. Med hjälp av brunnar tar sig cigaretterna till vattendragen där fiskarna kan ge sig på att äta dem, vilket blir deras sista måltid. Om cigaretterna inte tar sig till vattendragen så bryts de ner i vår fina natur i en process som tar naturen 25 år. Bara för att kemikalierna som finns kvar i cigaretten ska kunna förorena marken.

Så nu har jag förklarat alla dåliga sidor med rökning och jag hoppas att om du ägnar dig åt detta otroligt idiotiska tidsfördriv så hoppas jag att du aldrig rör ett cigarettpaket igen. Om du aldrig rökt men tänkt börja så hoppas jag att du frågar dig varför. Är det för att få status? Tänk taktiskt istället! När de som har högre status än du avlidit i lungcancer är det bara du kvar. Tänk igenom ditt beslut igen och sedan tycker jag att du lägger ner denna idiotiska ide. Om du som jag inte röker och aldrig har tänkt tanken att börja så blir det en stor guldstjärna till dig!

Av: Michaela Berkowicz och Rebecka Hasselrot

Comments are closed.