Valåret: Inledning, ord och begrepp

28 februari, 2014
Av

#superval14val

Sverige är nu inne i ett valår. Ett supervalår. Ett år som kommer att bli hektiskt för politikerna, men också jobbigt för vanliga medborgare. Vi kommer att få stå ut med fula valaffischer och tråkiga politiska reklamfilmer på TV.

Massmedierna kommer de närmaste månaderna fyllas med opinionsundersökningar, politiker-intervjuer, spetsade debattartiklar och valprogram på tv. Tempot kommer att öka tills det når sin kulmen under valnatten den 14 september i år. Partierna har rejäla kampanjpengar. Det kommer att göras tusentals valaffischer och totalt kommer de åtta riksdagspartierna i Sverige bränna 340 miljoner kronor i valrörelsen.

Men vad menar man med supervalår? Supervalår är ett år då ett ”vanligt (svenskt) val” (valet till Riksdagen/Kommunerna/Landstingen) sammanfaller med ett val till EU-parlamentet. EU-parlamentsvalet är den 25 Maj. Valet till Riksdagen är den 14 September. Så partierna kommer att ha två val de måste satsa mot. Valet till EU är mindre än riksdagsvalet, men det är inte oviktigt för det. EU-parlamentet bestämmer nästan lika mycket som Riksdagen, och EU är mycket större på den internationella arenan.

POLITISKA ORD OCH BEGREPP
Det finns många svåra ord och begrepp inom politiken och nu ska vi reda ut några av dem:

Liberal: Är en person/ett parti som vill ha mer frihet, att man ska få välja själv. Liberalismen uppkom när folk ville ha demokrati och rösträtt på 1700- och 1800-talet. Folkpartiet och Moderaterna är liberala partier. Liberal är motsatsen till kommunist.

Kommunist: Är en person/ett parti som vill att det ska vara lika för alla. Allting ska ägas gemensamt i samhället. Vänsterpartiet lutar lite åt det kommunistiska hållet, men inte så mycket i år. Är motsatsen till liberal.

Konservativ: Är en person/ett parti som vill ha kvar gamla traditioner och system, att tiden har sin gång. Man vill ha långsamma förändringar i samhället. Moderaterna är lite konservativa, även Sverigedemokraterna är konservativa, men mer radikala än Moderaterna. Är motsatsen till socialist.

Socialist: Är en person/ett parti som tror att tillsammans är man starkare, att grupper av människor tillsammans måste bekämpa samhällsproblemen, som tror att gruppen är starkare än individen. Är motsatsen till konservativ.

Nästa del: Politiska ord  och begrepp, valårets viktigaste datum

Kommentarer:

  1. Inez - 28 februari, 2014 15:42

    Tack Oskar! Jag behövde verkligen få det där förklarat för mig ;)

  2. Erika - 28 februari, 2014 17:59

    ÄNTLIGEN, detta behövdes! :)