Sotji, Sveriges rekord-OS?

17 februari, 2014
Av

 

os

Idag har Sverige 8 medaljer. Vi är på topp-15 i medaljligan. Alla medaljer har tagits av längdskidåkare. Jag pratar förstås om OS, det alla pratar om, världens största vinteridrottsfest.

Det har varit många svarta rubriker inför ryska Sotji-OS, men när spelen nu har börjat är det guldrubriker vi ser. OS i Sotji kanske kommer att bli historiskt för Sverige.

SOK (Sveriges Olympiska kommitté) hade räknat på antal medaljer och de trodde att vi skulle få 10 st. Men idag har vi 8, och vi har säkert 10 medaljchanser kvar.

Guldfesten är inte över än. Sverige har fortfarande många chanser kvar i OS, här är några av dem:

 • Viktor Öhrling Norberg, skicross. Viktor vann för-OS 2013, och det är samma bana, och samma personer han möter nu. Han har stora chanser, i alla fall för medalj.
 • Herrlandslaget, curling. Vann VM i fjol och har stora chanser att ta sig högt i curlingturneringen.
 • Damlandslaget, curling. Vann EM i fjol, har inte lika stora chanser som herrarna, men hoppet lever.
 • Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter, teamsprint, längdskidor. Vann teamsprinten i VM 2011. Båda är i kanonform, men Kalla är i absolut världstoppen. Kan dem vinna över norskorna kan dem ta hem det.
 • Teodor Petersson och Emil Jönsson/Markus Hellner, längdskidor teamsprint. Stor guldchans, Teodor tog silver i sprinten, Emil tog brons och Markus ramlade. Markus har visat fin form och är stark i backarna, Emli måste lära sig att spara på krutet, jämnt lopp mellan Markus och Emil om vem som ska ta andrasträckan, Teodor är given.
 • Charlotte Kalla, längdskidor 30 km. Är i absolut världstopp just nu. Har hon krut i kroppen och fina skidor kan inget stoppa henne.johan olsson vm guld
 • Johan Olsson (se bild), längdskidor 50 km. Vann 50 km-loppet i VM i fjol, har ganska stora chanser, han har visat fin form och tog silver på 15 km-loppet.
 • Herrlandslaget, ishockey. Sverige vann VM i fjol, men nu är flera bra spelare skadade. Kan man hålla ihop laget och har lite tur kan det gå lika bra i OS.
 • Alpinlandslaget. Här finns flera medaljchanser, Maria P H, Andre Myhrer, Frida Hansdotter, Jessica Lindell Vikarby och  Sara Hector.  Flera av åkarna har visat bra form, medans  Andre har haft en skada.
 • Skidskytte? Skidskyttarna är inte så bra som de borde vara, kanske kan Sverige ta någon medalj om vi har riktigt tur, kanske stafetten där vi kom 4:a i världscupen tidigare i år.

Vi kan troligtvis göra vårt bästa OS genom tiderna. Rekord i antal medaljer var Turin, 2006, med 14 medaljer. Det är 6 medaljer kvar. Som i Byggare Bob: ”-Kan vi göra det? -Klart vi kan!”

Kommentarer:

 1. Oskar Forsberg - 24 februari, 2014 11:39

  RESULTATET: 15 medaljer!

  GULD:
  *Stafett längdskidor damer
  *Stafett längdskidor herrar

  SILVER:
  *Ishockey, herrar
  *Curling, damer

  Längdskidor:
  *Skiathlon 15km, Charlotte Kalla
  *Skiathlon 30km, Markus Hellner
  *Sprint, Teodor Petersson
  *10km damer, Charlotte Kalla
  *15km herrar, Johan Olsson

  BRONS:
  *Skicross, Anna Holmlund
  *Curling, herrar

  Längdskidor:
  *Sprint: Emil Jönsson
  *Teamsprint damer: Ida Ingemarsdotter & Stina Nilsson
  *Teamsprint herrar: Emil Jönsson & Teodor Petersson
  *15km herrar, Daniel Richardsson

  RESULTAT FÖR ÖVRIGA PÅ LISTAN:
  *Victor Öhrling Norberg, kom till semifinal i skicross, men famlade i sista backen, var nära att ta sig till final, dem andra ramlade också.

  *Charlotte Kalla, var förkyld i slutet på OS, hade ingen chans på 30km

  *Johan Olsson, hade inte riktigt det som krävdes, men kom topp-10

  *Alpinlandslaget var väldigt nära att ta flera medaljer. Andre Myhrer åkte ut i andra åket, om han hade tagit sig ned hade det blivit medalj.

  *Skidskyttarna hade inte formen som krävdes och kom på 10:e plats i stafetten.

  Det blev rekord i antal medaljer med 15 st. Det blev också rekord för längdlandslaget som tog hem 11 medaljer. Sverige kom på 8:e plats i medaljligan.