Aktion KLIMAT del 1

17 februari, 2014
Av

Som vi alla vet är vårt klimat på jorden hotat. Ni har säkert hört talas om växthuseffekten och att isarna på Arktis smälter. Vi människor åker bil och bygger stora fabriker som släpper ut stora mängder giftiga gaser. Nu kanske du undrar vad du kan göra åt saken, men faktum är att om alla tar sitt ansvar och gör sitt bästa för miljön blir det en förändring. Vi måste agera någon gång så varför inte göra det nu?

Frayed and torn old jeansVad gör du när tröjan får en fläck, jeansen blir för små eller klänningen går ur modet? Kanske är du en av de 20% som väljer soporna.

Som de flesta vet lever vi i ett samhälle där konsumtion inte handlar om att överleva, utan att skapa sig ett personligt uttryck med hjälp av färg och form. Men för en hållbar utveckling måste vi byta riktning. Vi måste bli mer medvetna om hur kläderna vi bär produceras och påverkar klimatet, för Naturvårdsverkets rapport gällande svenskars textilkonsumtion ger skrämmande resultat. I Sverige slängs ungefär 70 000 ton kläder och textilier varje år, vilket motsvarar runt 8 kilo per person.

Vi svenskar är duktiga på källsortering. Men kläder går inte att materialåtervinna, utan förbränns och blir energi. Trots det är det inte förbränningen som bidrar mest till den globala uppvärmningen, utan produktionen. För att bereda ett kilo tyg från textilfibrer krävs i själva verket 350 liter vatten, och till ett kilo färdigt tyg har 1 kilo kemikalier används, bara i textilfabriken! Inte ens transportutsläppen är inräknade. Enorma mängder vatten, energi och kemikalier används alltså vid framställning av tyger, framförallt vid jeanstillverkning. Sedan får man inte glömma att tyger ofta framställs i land där det redan finns ont om vatten och där arbetarna har dåliga arbetsvillkor.

 Men vad kan vi göra då? Som ordspråket säger ”kan ingen göra allt, men alla kan göra något”. Dessa ord har hörts så många gånger tillsammans med ordet ”klimat” att orden tappat kraft, framförallt hos oss ungdomar som inte sällan får skulden för samhällets problem. Jag känner mig inte heller upprymd av hopp när jag ser att ”jag kan göra något”, men det är faktiskt så det är. Låter du bara bli att köpa ett par byxor du egentligen inte behöver, skänker en tröja till välgörenhet, köper en klänning second hand eller anordnar en klädbytardag med dina vänner har du gjort något. Det är dessutom roligare att gå ihop några personer och gemensamt göra något för vår miljö, ni behöver inte börja bo i tält och bära höftskynken av djurskinn även om det kan verka så.

Och det finns många olika second hand- och vintagebutiker i Sverige, ‘vintagekartan.se’ och ‘secondhandguide.se’ är bra att ha till hands när du letar butiker nära dig. Hos många av dem går pengarna till välgörenhet och på så sätt gör du inte bara en insats för miljön, utan även för vårt samhälle.

Så slopa alla fördomar kring begagnade kläder – och vilka som köper dem – och pallra dig iväg till en butik, leta grundligt igenom den, och kanske kommer du hem med en guldklimp till ett lågt pris. Vad är det värsta som kan hända? Att du förlorar tre timmar av din värdefulla tid. Samtidigt har du tagit ett steg i rätt riktning, man kan ju inte förändras över en natt.

Är du trots allt inte sugen på att handla second hand kan du ändå göra miljön en tjänst, satsa på att köpa färre plagg men i bättre kvalitet, som du kan ha länge. Många klädkedjor erbjuder även mer miljövänligt producerade kollektioner, spana in dem! Du kan också prova någonting roligt, billigt och där du kan låta kreativiteten flöda, styla om dina kläder! Klipp av ärmarna på tröjan, sätt fast nitar på shortsen eller sy på spets på klänningen. Roligt och lärorikt!
Hit kan du skänka dina gamla kläder:

Stockholms stadsmission: Besöker du Stockholm kan du skänka kläder (även möbler, böcker med mera) hit, som sedan säljs i Stadsmissionens second hand-butiker. Överskottspengarna går till Stockholms utsatta, som hemlösa och familjer med ekonomiska problem.

Myrorna: Finns på många ställen över hela landet och hit kan du – som hos Stadsmissionen – skänka kläder, men även andra saker. Överskottspengarna går Frälsningsarméns arbete för utsatta barn och unga, familjer med ekonomiska problem, och stöd för invandrare.

Fördelar med att handla kläder second hand:

    – Det är roligt! Gör det till en heldagsutflykt och var inte rädd att prova mycket kläder. Glöm inte fikastund!

    – Du hittar unika kläder!

    – Det blir billigare, och du kan hitta kläder i bra kvalitet.

    – Det är miljövänligt!

Av: Erika Apéll och Michaela Berkowicz

Comments are closed.