”The Cove” – Japans tredje atombomb

9 februari, 2014
Av

DEL 1

The Cove

Fram tills 2009 fanns det en hemlighet så stor att den kunde äventyra en hel djurarts överlevnad. I den lilla staden Taiji i södra Japan var hemligheten begravd utan att någonsin behöva bli avslöjad. Men hemligheten avslöjades och världen fick se det verkliga Taiji.

Det var på 1960-talet som Ric O´Barry hjälpte till att fånga och träna 5 vilda delfiner för att vara skådespelare i tv-serien ”Flipper”. Det gjorde att delfiner blev mycket uppskattade av människor och att djurparker fylldes med delfinarier där delfiner visades upp. O´Barry tog hand om delfinerna från tv-serien, men när en av delfinerna dog i hans armar fick han en insikt. Han skulle frigöra delfinerna och de skulle inte tillfångatas.

När man ska fånga en delfin i Taiji åker man först ut med fiskebåtar till havet där delfinerna simmar, sedan lurar man in dem i en vik. Då låter man delfinskötare från hela jorden komma och välja ut de finaste delfinerna för att ta till delfinarium. När delfinskötarna har åkt samlar man ihop resten av delfinerna och föser in dem i en annan vik. Den viken är hårt bevakad och är en strategiskt vald plats för att ingen ska kunna se vad som händer.

Den japanska regeringen har också ett finger med i spelet. Det finns en förening som heter ”Ocean Preservation Society”, som ansvarar för skyddandet av havsdjur, och många länder finns representerade där. Men den japanska regeringen har gett mindre och fattigare länder pengar för att rösta på att upphäva förbudet mot att jaga delfiner i Japan.

 

”I do want to say that we tried to make this film legally”

 

Dokumentärfilmen ”The Cove” hade premiär i 2009 och har bla. belönats med en Oscar för bästa dokumentärfilm 2010. The Cove filmades i hemlighet med hjälp av undervattenskameror och dolda kameror i skogen.

FILMEN ”THE COVE” ÄR JAPANS TREDJE ATOMBOMB SOM VISADE VÄRLDEN VERKLIGHETEN I TAIJI

Kommentarer:

  1. Tomas Johansson - 10 februari, 2014 13:22

    Fan inte okej asså

  2. Oskar - 17 februari, 2014 10:51

    Det har kommit kommentarer om att artikeln inte är aktuell eftersom dokumentärfilmen är 5 år gammal. Jag anser dock att det är ett aktuellt ämne eftersom det fortfarande dödas delfiner i Taiji.

  3. [...] Del 2 (läs del 1) [...]