Betygspress

11 januari, 2014

untitledDet har vi nog alla haft någon period i vårt liv. För några pågår det bara under en kort tid, men för andra kan det bli vana och ett stort problem.

Som vi ju alla vet så har betygskalan ändrats under de senaste åren från (IG G VG MVG) till (F,E,D,C,B,A) vilket även bidragit till att det krävs mycket mer av eleverna för högre betyg i år än förut, och även sätter stor press på dig som person. Men som tur är känner många att betygen tar mycket energi och tid. Till och med många lärare känner sig tvingade av skolledningen att ge högre betyg än eleverna är värda. Det visade en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjorde i höstas.

Så med en kort sammanfattning så har nästan alla elever en period där man är orolig och stressad över betygen. Men så länge man gör sitt bästa och är med 100% delaktig på lektionen så tycker jag att du borde vara stolt över dig själv. Även om det inte gick fullt så bra på alla dina prov eller redovisningar så har ju faktiskt fler chanser och du faktiskt lära dig ju av dina misstag. Om man är i en perioden då betygspressen tar över så kan man med hjälp av en slags ”rutiner” och sakta men säkert vara mindre nervös för exempel ett prov eller uppsatts. Jag har exempelvis en spotify-spellista som jag brukar lyssna på innan jag ska in i en provsal, och jag känner folk som brukar ta en kort runda runt skolgården innan de gör en presentation. Alla har sitt eget sätt, men jag kan lova att när man hittar sin, så presterar man mycket bättre i skolan än innan.