Pappersslöseriet på skolan

18 december, 2013

paper-stackVarje månad används 40.000 papper på skolan, 1818 papper varje dag. En stor del av papperna kommer från kopiatorerna. Om man lade alla dem pappren på en rad skulle det räcka ända från skolan till Flemingsbergs station. På en månad skulle det räcka ända till Tantolunden på Södermalm i Stockholm. På ett år kommer vi till Tierp som ligger norr om Uppsala. Det är 13,2 mil. Det är väldigt, väldigt mycket papper. Om man la alla papper i en hög skulle den bli 48m hög, nästa lika högt som ett pariserhjul. Detta är varken bra för miljön eller billigt för skolan.

Jag har själv erfarenhet av att många av dessa papper slängs direkt eller ganska snart. Speciellt på avslutningar när man städar är det flera stora svarta sopsäckar som slängs fulla med papper. Ofta handlar det om exempelvis någon tidningsartikel som klassen ska läsa, men som sedan direkt slängs för att ingen vill ha dem. Eller så kan det vara ett papper med någon uppgift, som slängs när uppgiften är klar. Det är klart att det finns pappersinsamlingar men långt ifrån allt papper läggs där, och det är bättre att inte alls använda papper än att använda och sedan återvinna. Jag tycker det är skamligt att skolor använder så mycket papper år 2013.

Men finns det någon lösning på detta problem? Svaret är: Ja. Några snabba är:

• Att exempelvis skriva upp uppgifter eller övningar på whiteboarden istället för på papper
  • Läsa artiklar högt, eller visa dem med en projektor eller overhead-apparat.
  • Mer pappersåtervinning (alla klasser har inte och många slänger i vanliga papperskorgen)
  • Ha samma tidningsartiklar i flera klasser, men ge artiklar till dem som vill spara dem.
  • Göra uppgifter på en dator

Lite mer långsiktigt skulle nästan alla problem med papper försvinna om alla elever fick egna datorer så att man kunde läsa allt på datorn. Har du några idéer på hur pappersslöseriet ska upphöra? Skriv till bladet@friskola.nu!

Etiketter: , , ,

1. Gun Lindqvist - 18 december, 2013 19:44

Vilket bra inlägg Oskar! Fakta, reflektioner och förslag på åtgärder, något att tänka på minsann.