Har du hört om ”chokladens undergång?”

16 december, 2013
Av

chokladHar du hört talas om att chokladen kommer att ta slut om sju år, att priset på choklad kommer skjuta i höjden redan efter jul? Det är sant, eller i alla fall delvis.

Kakao-odlingarna har minskat. Det beror på att priset på kakao har fallit och då har kakaobönderna fått mindre betalt. Därför har många bönder slutat att odla kakao och istället gått över till att odla mer lönsamma varor eftersom man bara kan skörda kakaobönor var fjärde år. Många bönder i Kina har börjat med att odla gummi istället eftersom det är stor efterfrågan på det när man tillverkar bilar.

När det finns mindre av något så går det upp i pris. Det är ”smörkrisen” i Norge ett bra exempel på. För cirka ett år sedan så tog nästan allt smör slut i hela Norge. Då gick smörpriserna i butikerna upp till nästan det dubbla och det var folk faktiskt beredda att betala eftersom förmodligen 85% inte tycker att det är så gott att äta en macka utan smör.

Det är precis samma sak med kakaon. Det är färre som odlar kakao och priset kommer alltså att stiga. Men kakaon kommer alltså inte att ta slut år 2020. Anledningen är att många människor vill tjäna mer pengar och då kommer dom nog också att gå tillbaka till sina kakao-odlingar och odla mer kakao.

Det är sju år kvar till år 2020 och det tar fyra år innan man kan skörda en skörd med kakao bönor. Och om fler börjar odla det nu så kommer det ha hunnit komma en massa ny kakao innan dess. Men kakaon kommer nog att gå upp i pris. Kanske inte så tidigt som innan jul, men gå upp i pris kommer den med all säkerhet att göra.

Comments are closed.