Perfekta kakan till jul

15 december, 2013
Av

kakaDet börjar bli jul, dagarna blir kortare, nätterna blir längre. Det du behöver för att pigga upp stämningen är den perfekta julkakan, saffranskaka! Det är inte vilken vanlig torr saffranskaka som helst, det vet jag av erfarenhet efter att ha smakat den. Helt fantastisk!

Det här behöver du

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten/mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • En halv påse saffran. (kakan blir väldigt god även utan saffran)

Glasyr

  • 100 g margarin/baksmör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • riven kokos

Så här gör du

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och saffran i en bägare, rör sedan ner det i smeten. Häll sedan i vattnet/ mjölken och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Sätt gärna ett bakplåtspapper i botten först så kladdar det inte fast. Ställ in smeten i ugnen i 175 grader, i 30 minuter.

Gör glasyren

Smält baksmör/ margarin i en kastrull, häll i socker och vaniljsocker. Vispa ner äggulan försiktigt. Låt glasyren svalna lite och bre ut den över den avsvalnade kakan. Strö sedan över kokos (det är upp till dig hur mycket kokos du vill ha).

Det här är en kaka som jag verkligen rekommenderar!

Comments are closed.