Plugga utomlands?

25 oktober, 2013

Att gå i skola utomlands, hur skulle det vara? Att bo hemma hos en annan familj du aldrig träffat förut, bli bättre på språket, gå i skolan där och träffa nya människor.

Jag har frågat Julia Larsson i 6gp hur det var för henne att bo i USA under ett år.

- Hur var skolan?

- Men behövde betala för skolmaten eller ta med hemifrån, så är det ju inte direkt i Sverige. Men det är ju också nästan bara i Sverige man får gratis skolmat.

- Vi var bara 8 elever i min klass!! Fast det kanske inte är så vanligt……

- Det fanns skolbussar där, i Sverige så måste man ju åka tåg eller ”vanlig buss” för att komma till skolan. Det tog typ 20 minuter att gå men nästan alla tog buss.

- Min brorsas skola hade ingen skolgård och dom hade nästan inga raster.

- I Sverige så har man ju knappt några läxor alls när man är 8 år (så många år var jag när jag bodde där!) men vi hade läxa nästan varje dag! I USA så är skolan mycket hårdare och det känns som om dom ställer högre krav. Fast det kan ju också variera beroende på skola.

- Hur var det att prata ett annat språk?

- Det var ganska lätt med engelskan och alla var snälla. Dom hade några lektioner de första veckorna så att jag fick lära mig engelska bättre.

- Märkte du några kulturella skillnader?

- Thanksgiving! Det var väldigt stort och blev väldigt uppmärksammat, nästan som julafton. Min kompis pappa lagade kalkon. Fast egentligen var det inte så annorlunda, förutom typ julafton och halloween, det var verkligen JÄTTE stort.

- Alla människor var mycket mer öppna och välkomnande än i Sverige.

Är det dyrt att åka på utbytesår?

Svar, JA! Det är dyrt, t.ex. kostar ett utbytesår i USA med EF ca 84 000 kr och då måste man lägga till kostnader för försäkringar på cirka 7000 kr. Det är alltså inte bara att betala och sen sticka iväg. Eller iallafall inte om man är rik, vilket alla inte är. Om man verkligen, verkligen vill åka och inte har råd så har EF en möjlighet som gör att man kan få ett stipendium som täcker en del av kostnaderna för att gå i skolan utomlands, likaså med Explorius.

Veta mer?

Är du intresserad av att veta mer om att plugga utomlands så finns det många bloggar man kan läsa som folk som pluggar utomlands har skrivit.

Här är några tips!

1. noras.se (USA)

2. newinnewport.blogg.se (UK)

3. wannabeaussie.blogg.se (Australien)

4. drakensdotter.se (Kina)

Om man vill åka och plugga utomlands så har jag tips på några organisationer:

sts explorius ef

1. Oskar Forsberg - 25 oktober, 2013 11:43

Br text, trevligt ämne, bra interjuv, men vad är dina åsikter om att plugga utomlands?

2. Patrik - 17 november, 2013 17:34

Finns ju även en annan studentförmedlare
    http://www.utbytesstudent-into.se/ som i många fall är både billigare och flexiblare.

• Kerstin Norberg - 3 december, 2013 21:34

Vad kul! Jag visste inte om den organisationen. :)