Makten balanserar på en knivsudd

13 september, 2013
Av

reinfeldtDet är snart ett år kvar till valet 2014, kanske det viktigaste valet i Sveriges historia. Sverige står inför stora utmaningar om vi ska klara morgondagen som skolan, med sjunkande skolresultat, jobben, med stor ungdomsarbetslöshet och miljön, som kanske är den största utmaningen av alla, där Sverige har gått från ett föregångsland till ett efterblivet.

Det politiska läget i Sverige är ostabilt, Alliansen har tappat reformviljan, dom har genomfört alla reformer dom lovade inför valet 2006. Alliansen har också en stor spricka i sig, med två partier som riskerar att åka ur riksdagen.

Men även dom rödgröna har sprickor, varken socialdemokraterna (S) eller miljöpartiet (MP) vill göra misstaget från 2010 att presenter ett regeringsförslag med vänsterpartiet.

Dom som klarar sig bäst är Sverigedemokraterna (SD) som har fått upp invandringspolitiken på den politiska agendan. Partiledarbytena har varit täta dem senaste åren, Vänsterpartiet (V), Centerpartiet (C, MP och S har bytt partiledare, och FP och M står inför ett byte. S och C har haft en svår tid efterpartiledarbytet, medans MP har haft det lättare.

Flera av dem svenska partierna går långsamt mot sin död, Centerpartiet var ett av dem största partierna under Olof Palmes tid, och går nu mot att åka ur riksdagen. även Socialdemokraterna går mot sin död, men inte lika snabbt. Dem nya partierna går däremot rejält uppåt, Miljöpartiet och SD har båda fått upp sina frågor i politiken, miljön och migration.

En möjlig utgång i valet är faktiskt att S, MP och FP kommer överens och bildar regering. Sverige måste välja väg, ska vi ta den trötta Alliansens väg, den rödgröna vägen mot ett förnyat samhälle, med nya reformer, eller den (rasistiska) SDs väg.

Det är inte bara en ny riksdag Sverige ska välja nästa år. Ett undanskymt val är valet till Europaparlamentet. Supervalåret 2014 är kanske Sveriges viktigaste val någonsin.

Förra veckan besökte USAs president Obama Stockholm, detta dygn använde Reinfeldt till att njuta av kamerornas blixtar. I ett sådånt läge uppfattas Reinfeldt som landsfader, istället för att påpeka alla brister för Obama, Guantanamo-fängelsets stängning, NSAs massövervakning och Syrien-katastrofen. Reinfeldt har allt att vinna, och han låt ingen annan än honom stå i rampljuset, Allians-kollegerna fick bara en lite handskakning med Obama på flygplatsen.

Obama har visat att relationerna mellan USA, Sverige och Norden är viktiga, och efter att tidigare ha besökt Danmark, Norge och Finland besökte han tillslut Sverige och Stockholm. Relationerna mellan USA och Ryssland är dock mer stormiga, eftersom det var egentligen Putin som Obama skulle besöka förra veckan, och han struntade i att träffa Putin för att istället besöka HBTQ-aktivister i Ryssland.

Flera har dock protesterat mot Obamas besök i Sverige. Piratpartiet, Vänsterpartiet och Amnesty för att nämna några. Protesterna handlade mest om NSAs massövervakning av världen. TT och SVT gav Obama tuffa frågor, gav Obama det kanske lite lättande svaret ”vi kollar inte era mail” på frågan om NSA.

Trots att Reinfeldt inte vågade ställa svåra frågor så vågade Danmarks statschef Helle Thorning-Schmidt enligt uppgift ställa tuffa frågor till Obama om NSA, och Snowden under middagen med Nordens statschefer. Anledningen kanske dock var att han inte ville få Obama på dåligt humör, man brukar ju inte vilja förolämpa sina gäster, speciellt inte världens mäktigaste man.

Kommentarer:

  1. Anonym - 25 september, 2013 09:10

    Riktigt bra analys, bra!