OS till vilket pris som helst?

10 september, 2013
Av

naglarI somras var det friidrotts-VM i Ryssland. Och precis innan VM, i juni, infördes en anti-homolag i samma land. Som en protest mot detta målade den svenska höjdhopperskan Emma Green Tregaro under VM sina naglar i regnbågens färger: Pride-färger, något som fick mycket uppmärksamhet i världspressen. För några veckor sen kom beskedet att det inte skulle vara tillåtet med den typen av ”ställningstaganden”.

För mig känns det här bara konstigt. Jag får en klump i magen. Att Ryssland har en lag som förbjuder ”propaganda för icke traditionella sexuella relationer” är för mig helt obegripligt, men jag vet inte någonting om Ryssland och dess tragiska förgångna. Däremot tycker jag det är rentav upprörande att SOK (Sveriges olympiska kommitté) inte tar ställning genom att demonstrera med pins, Pride-flaggor eller på andra sätt. Vi måste visa var vi står och att vi har kommit så mycket längre än Ryssland vad gäller homosexuellas lika rättigheter. Istället så gör man det ännu striktare och förbjuder all demonstration. Enligt paragraf 51 i den olympiska rörelsens stadgar är det förbjudet: ”Ingen demonstration eller politisk, religiös eller etnisk propaganda är tillåten på OS-områden”. Men då är min åsikt att det är bättre att ta avstånd från OS och Ryssland än att ge upp kampen om allas lika rättigheter.

Kommentarer:

 1. Oskar - 10 september, 2013 14:57

  Bra skrivet. Helt galet att ryssland inte tycker att man får älska vem man vill!

  • Erika - 11 september, 2013 08:19

   Håller med!!

 2. Erika - 11 september, 2013 08:21

  Håller med om att Ryssland har dåliga lagar, men samtidigt förstår jag att OS kanske inte är bästa stället att visa upp sin politiska åsikt på. OS är ju till för att tävla i idrott, oavsett politiska ställning, tänker jag. :)

  • Inez - 11 september, 2013 10:32

   Jag förstår hur du tänker. Men samtidigt tycker jag att OS är den perfekta platsen att visa var Sverige står. Hur viktig är en idrottstävling jämfört med hur människor behandlas.