Varför hjärntvättar du barn Gud?

11 juni, 2013

Att skriva för hand är något man får lära sig på lågstadiet. Till stöd finns det olika handstilsböcker. I boken finns det skrivna bokstäver som man ska rita/skriva av för att lära sig tekniken. Sedan går man vidare till att skriva ord och meningar. Sanoma Utbildning är ett företag som ger ut sådana böcker. Uppenbarligen förnyar de inte läroböckerna så ofta, de är heller inte så uppmärksamma på vad för böcker de säljer och vad de innehåller. Ni undrar säkert varför vi är så kritiska mot denna bok, och hela företaget. Anledningen är att på de sista sidorna i böckerna Handstil Skrivstil (ISBN: 62293307) och Handstil Textad stil (ISBN: 62293314) står det så här: Läs vad några barn har skrivit till sin gud. Skriv sedan av meningarna. Vad skulle du vilja skriva till gud om?

Blir barnen hjärntvättade på riktigt? Eller är det bara ett misstag och att boken är gammal? Det senare alternativet känns lite inaktuellt eftersom det har varit massa debatter om skolavslutningsfirande i kyrkan eller inte. Om det är så viktigt att kristendomen (eller någon annan religion) inte ska ha något inflytande i skolan borde man väl rensa lager efter sådana läroböcker? Det känns som om man manipulerar barn till att tro på Gud. Det är klart att de måste ha någon sorts koll på religion, men att det står i ens handstils bok att man ska skriva frågor till Gud är fel sätt att sprida religionen. Det skulle nästan kännas påträngande. Här har man en handstils bok, då vill man först och främst lära sig skriva, inte fundera på vad man ska fråga Gud.

Vi mailade företaget Sanomas VD Erik Larsson och frågade om han visste om att delar av boken refererar till en gudomlig makt och vad han tyckte om det.

Hej jag heter Rebecka Hasselrot. Jag går på Södertörns friskola och skriver för skolans skoltidning. Vi gör en artikel på religiös indoktrinering. Anledningen till att vi kontaktat dig är att vi har köpt en av era läroböcker. Den heter Handstil versionen heter skrivstil och är skriven för barn i åk 4-6. En av uppgifterna i boken är att skriva sina frågor till gud. Det finns exempel på andra barns frågor till gud också. Jag reagerade på detta för att jag ej tror på gud och att om jag hade gått i fjärde klass och fått denna fråga hade jag nog trott att gud finns det står ju klart och tydligt i min lärobok. Jag har några frågor till dig som jag skulle vara tacksam om du besvarade.

Visste du om detta?
Vad är/var din reaktion?
Har andra reagerat på ett liknande sätt och kontaktat dig?
Hur tror ni barnen som läser detta i sin lärobok reagerar?
Finns det någon annan vi borde kontakta inom Sanoma Utbildning?

Tacksam för svar M.V.H  Rebecka.

Svaret:
Hej Rebecka!
Nej, jag visste inte om detta. Vi har nästan 4 000 titlar i vårt sortiment och, ingen ursäkt möjligtvis en förklaring, jag har ingen möjlighet att ha fullständig insyn. Jag skickar ditt mejl vidare till ansvarig person för sortimentet som kommer att svara dig.

Vänliga hälsningar Erik
Erik Larsson VD/MD
Sanoma Utbildning

Svar nr 2:

Hej Rebecka,
Jag är ansvarig för sortimentet där den bok du mailat Erik Larsson om ingår. Anledningen till att svaret har dröjt är att jag varit på tjänsteresa. Nu har jag inte haft ansvaret för sortimentet så länge och det är ett stort sortiment, så nej jag kände inte till uppgiften ifråga. Jag vet att boken tillhör det äldre sortimentet som trycks till på rutin när den tar slut, så jag tror inte någon har sett eller reflekterat över uppgiften under senare år. Däremot har vi faktiskt inte fått några reaktioner från användare på att den finns där. Men vi ska givetvis se över saken och byta ut uppgiften snarast möjligt.

Med vänlig hälsning,
Eva Johansson, affärsområdeschef F-6

Det var svaren vi fick. Om Eva Johansson menar det hon säger med att böckerna snarast möjligt ska tas bort, låter det bra. Men om det inte händer något kommer vi att maila Sanoma igen och fråga. För indoktrinering i skolan är inte okej, barnen blir lurade. Gud kommer aldrig att svara på deras frågor hur fint det än är skrivet. Det är dags att de får reda på det.

Av Inez Sigvardson och Rebecka Hasselrot