Ett andra liv är inget att längta efter…

11 mars, 2013
Av

Döden är ett mysterium och begravning en hemlighet. Stephen King vet om det och Louis Creed, huvudpersonen i Kings skräckroman, kommer snart att upptäcka det. Men än så länge vet Louis ingenting. Han är djupt ovetande om att stigen bakom huset han och hans familj precis flyttat in i leder till portalen med de skrivna orden JURTJYRKOGÅRDEN ovanför. Än så länge vet han inte att KATTEN SMUCKY eller TRIXIE vilar där inne på Jurtjyrkogården. Louis vet ingenting om rotvältan som hindrar stigen från att fortsätta upp till micmacindianernas gamla begravningsplats. Han vet inte att när man gräver ner något där kommer det tillbaka. Men de blir aldrig vad de var innan.

Louis vet än så länge heller inte hur farlig vägen som går precis utanför hans hus är. Och att den vägen kommer göra hans familj lite mindre än den var innan de flyttade dit. Det är i alla fall vad Louis kommer att tro när det väl händer. Han kommer aldrig veta vad det egentligen är som förstör hans familj. Än så länge vet han bara att han ska börja på ett nytt jobb. Undervisa nya läkarstudenter vid universitetet. Men när den första döda personen kommer tillbaka med en varning, vet Louis att allting inte står rätt till.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den boken förutom att om du är lätt skrämd är det inte en bok för dig. Den lämnar spår.
Det speciella med den var att det inte hände särskillt mycket. Men från första sidan så kände man på sig att någonting var fel. Någonting väldigt hemskt kommer att hända här. Kanske är det rädslan för döden som hela tiden finns där. Man vet att personerna är rädda för den så då när den första döda saken kommer tillbaka så faller allting på plats. Då förstår man kopplingar mellan allting och det är det som gör allt mycket läskigare. Stephen King använder sig av att spänning är överskattat. Han berättar vad som kommer att hända innan sakerna händer, det enda läsaren kan göra är att vänta på att det. Det finns inget man kan göra, bara vänta och se.

Som jag sa lämnar boken spår. Du kommer att bli rädd. Jag är fortfarande rädd att det ska komma saker och stå vid min säng på nätterna. Men på ett sätt är det ok. För jag vet att Jurkyrkogården är en av de bästa böckerna jag någonsin läst och en sån känsla kan ingen nattlig besökare ta ifrån mig.

Comments are closed.