Hobbit: En oväntad resa

6 februari, 2013
Av

Förväntningarna var höga. Inte bara var denna film en uppföljare på en av tidernas mest älskade filmserie, dessutom var filmen gjord i en helt ny filmkvalitet med en helt ny höghastighetskamera. Men som vanligt så brukar ju filmer med förväntningar leverera. Det gjorde också den här. Filmen har mötts med många och bra komplimanger av journalister såsom fans och även de som bara tycker det är trevligt att gå och titta på en film. Men den fick också kritik på grund av just kameran. Svenska Dagbladet beskriver kvaliteten i filmen som knivskarp och overklig. Men filmen fick mest positiv kritik och det tänker också jag ge i denna recension.

Handling:

Filmen utspelar sig innan sagan om ringen. Den handlar om Bilbo Bagger som är en hobbit. Han lever ett stillsamt liv tills en dag då trollkarlen Gandalf knackar på hobbitens dörr. Han frågar om Bagger vill följa med på ett äventyr. Bilbo, som är en hobbit som är rädd för förändringar tackar bestämt nej. Men det skulle han aldrig sagt efteråt. Senare på kvällen dyker tretton dvärgar upp i hobbitens hus. En efter en dyker de upp och blir följda av trollkarlen själv. De berättar för Bilbo att de är på jakt efter sitt gamla dvärgrike Erebor vilket blivit erövrat av draken Smaug. De behöver Bilbo som en inbrottstjuv på grund av hobbitarnas småvuxenhet men Bilbo tvivlar på sig själv och tackar nej. Men efter ett tags tvivlande bestämmer han sig för att följa med och den lilla hobbiten kastas in i en oväntad resa.

Recension:

Jag tycker filmen är väldigt bra. Den hade som sagt höga förväntningar på sig och de flesta lyckades de faktiskt leva upp till. Man satt fängslad hela tiden och varje scen var bra på sitt eget sätt. Men jag blev förvånad när filmen skulle bli uppdelad i tre delar, eftersom det är en bok. I stort sett tyckte jag om filmen. Det var bra ändå att boken var uppdelad i tre filmer, då kunde de få med mycket detaljer i boken och göra de jättebra, vilket de inte riktigt lyckats fullt ut med i sagan om ringen filmerna, men som egentligen inte bara sagan om ringen filmerna behövde utan också vad i princip alla hollywoodfilmer som görs baserat på en bok behöver. Dock var det tryggt att Peter Jackson, som också regisserat sagan om ringen filmerna tog på sig regissörrollen för Hobbittrilogin också. Det var nog en bra plattform att stå på och dessutom gör Peter Jackson ett jobb som nästan ingen annan regissör i världen med sådana här filmer.

Jag tycker filmen var fantastisk och en av de bästa filmerna jag sett på länge. Den får fyra av fem ugglor från mig.

Comments are closed.