Tretton skäl varför

19 december, 2012
Av

En dag när Clay Jensen kommer hem från skolan ligger ett paket på trappan. Det är adresserat till honom så han tar med sig det in och öppnar det. Inuti paketet finns tretton kassettband.  Först vill Clay inte ha något att göra med dem. Men sedan börjar han i alla fall att lyssna. Det visar sig att på banden finns Hannah Baker. Fast Hannah är död. Hon tog livet av sig. Men hon finns där. Hon pratar, berättar att det finns 7 kassettband. Som på helt vanliga kassettband finns det två sidor på varje. Varje sida handlar om en speciell person. Alla som får banden finns på någon sida. Alla som finns med på banden har på ett eller annat sätt bidragit till att Hannah tog självmord. Clay är med. Men vad ska det betyda? Han kände ju knappt Hannah. De gick i samma skola och han hade alltid velat lära känna henne men vågade aldrig gå fram och prata. Eller jo, festen. Festen han bara vill glömma. Men det går inte. Minnet kommer följa honom hela livet ut. Det är bara att lyssna och höra vad Hannah har att säga om det.

Den här boken var hemsk. Alla saker som Hannah var med om. Alla som bara förstörde hennes liv. När man börjar läsa och när Hannah börjar prata på bandet kan man inte sluta. Det är precis som med Clay. När man väl har tryckt på play kan man inte stoppa förrän man är klar. Saken är den att man har en känsla hela boken ut att det här kan hända i verkligheten. Och det är det som kanske är det mest hemska med den.

Hannah Baker är som vilken tonåring som helst. Hon är stark, svag, tillbakadragen, men ändå utagerande. Hon är säker men ändå livrädd. Och det är väl alla när de börjar bli vuxna. Det kanske är det som är det värsta, Hannah är inte annorlunda, och inte konstig. Hon är bara en vanlig tjej vilket betyder att det här kan hända vem som helst. Folk säger att man ska vara stark. Inte låta sig bli kränkt av andra. De säger att man inte ska ”ge upp”. Men jag tycker inte att ”ge upp” är svagt. Jag tycker att det som Hannah gjorde, bestämde sig för att ta självmord sen spelade hon in allt på band. Det är inte svagt. Och det är rätt åt dem. Alla de som gjorde hennes liv till ett helvete. Man kan undra hur de måste känna sig. En död flicka som anklagar en för nåt man inte har gjort. Det var så Clay kände. Men sen när man lyssnar vidare, märker man att det inte var så. I ditt liv kanske sakerna du gjorde var småsaker, kanske till och med roliga, men hur de påverkar andras liv kan inte du veta. Så var försiktig.

Den här boken kommer följa med mig under mitt tonårsliv. Jag kommer att tänka på Hannah när det händer saker, vare sig det är bra eller dåligt. Jag kommer att ta mig igenom de hårda perioderna och jag kommer att kämpa vidare. Om någon blir mobbad eller utsatt för någonting liknande ska jag säga ifrån. Ingen ska få sitt liv förstört för livet är det dyrbaraste vi har.

Kommentarer:

  1. Erika - 20 december, 2012 15:47

    ASBRA! :P