Hjälp! Gymnasieval…

10 december, 2012
Av

Gymnasium, det lång tid innan jag kunde stava det ordet, antagligen för att jag inte riktigt visste vad det var för något. Det har liksom aldrig varit relevant. Tills nu. För nu ska jag börja gymnasiet.

Livet. Livsval. Det är sådant man kan bli gråhårig av. Det blir man tillslut också. Gråhårig alltså, eller skallig, det beror på.

Beroende på vilka livsval man gör hamnar man i olika situationer som leder till nya val och nya upplevelser. Alla val vi gör kommer påverka oss och våra liv.

Tillsammans med alla andra nior i Sverige står jag just nu inför ett livsförändrande val, vars konsekvenser kommer påverka hela mitt liv för all framtid och ingenting kommer någonsin vara det samma igen.

Okej, kanske inte. Det finns omval och vidareutbildningar, det går alltid att ändra sig. Bara för att man gått restaurangskola måste man inte bli kock, om man ändrar sig och inser att man vill bli badvakt istället, finns det något som säger att man inte kan bli det? Nej

Så känslan av panikångest som växer sig större och större för varje dag vi kommer närmare den femtonde februari, sista dagen för preliminärvalet, den kanske inte är helt nödvändig. Men det gör den inte mindre oundviklig. Jag har panik för att jag måste välja gymnasium.

Det finns så läskigt många skolor och program, oddsen att välja rätt känns alldeles för små för att jag ska känna mig säker på att välja rätt.

Bara stressen över poängen, att komma in över huvud taget, kan göra en sjuk av nervositet.

För att sammanfatta: Hjälp!

Fast att be om hjälp är inte rakt igenom effektivt. Vad som är det bästa att göra beror helt och hållet på vem man frågar. Antingen ska man välja något man tycker ska bli roligt nu, till exempel teater eller bild eller så ska man välja ett brett program som natur så man kommer in på vilken vidareutbildning man vill. Man ska välja en skola som är helt rätt för en själv, men det är ju jättejobbigt att behöva pendla för långt – välj inte ett gymnasium som ligger för långt bort.

Och det där med att man ska välja själv, det just du vill, det gör mig bara så trött. Jag vet inte vad jag vill! Hur sjutton ska jag kunna veta det? Jag vet inte vad jag vill bli eller vad som är bäst för mig, jag vet knappt vem jag är, hur ska jag kunna veta vilken utbildning som passar mig bäst?

Nu skulle jag kunna gå djupare in på det där med att veta vem man är men den här texten skulle ju handla om gymnasium och gymnasieval.

Det är faktiskt ett liv och – framtidsavgörande val, trots vidareutbildningar och omval. Det kommer påverka de tre kommande åren av livet. Efter vårterminen och fram till dess jag blir myndig, får ta körkort och börja dricka alkohol, rösta. Det tycker jag räknas som framtiden. För jag är inte i närheten av att vara redo för någon av de där sakerna. Mycket måste hända mellan nu och sen. Det läskiga är att ha konkret makt över de närmaste tre åren. Mitt val kommer att påverka hela mitt liv.

Comments are closed.